Wat te doen als een luipaard kucht?

Soms leest Dr. Zeepaard een boek. Deze week was dat Op expeditie met Freek Vonk. Een boek met spannende verhalen.

Droom jij er wel eens van om op ontdekkingsreis te gaan? Om bijzondere dieren te ontdekken in de jungle of de woestijn? De bioloog Freek Vonk doet dat voor zijn werk. In zijn boek Op expeditie met Freek Vonk schrijft hij over alle vreemde en gevaarlijke dieren die hij op zijn reizen door Afrika, Azië, Australië en Amerika.

Het zijn spannende verhalen. Zoals toen Freek en zijn cameraman Herco op de Afrikaanse savanne aan het filmen waren. Ineens klonk er gekuch uit het hoge gras. Een luipaardkuch. Heel rustig liepen Freek en Herco terug naar de jeep. Want als je gaat rennen, komt een luipaard achter je aan, wisten ze. Gelukkig liep het allemaal goed af.

Freek zoekt in de wildernis vaak gifslangen. Als hij er eentje vindt neemt hij gif van ze af. ‘Gif melken’, heet dat. Ook dat is natuurlijk best gevaarlijk. Freek bereidt zich daarom altijd goed voor. Het belangrijkste? Respect hebben voor de dieren. ‘Je bent in hún territorium, dus moet je je aan hun regels houden’, schrijft hij.

Met foto’s laat hij zien hoe hij een slang vangt. Op de eerste foto tilt hij de slang heel voorzichtig van de grond. Dan lacht hij: ja het is gelukt! Maar op de volgende foto staat een bloedende hand. Tja, soms gaat het mis en wordt Freek toch gebeten. ‘Meestal voel ik daar niks van’, schrijft hij stoer.

Freek verzamelt dat slangengif niet voor de lol. Er kunnen misschien medicijnen van gemaakt worden. Bijvoorbeeld tegen kanker of hoge bloeddruk, of om pijn te stillen. Met zijn labjas aan legt hij uit hoe dat gaat.

Gelukkig zijn niet alle dieren in Freek’s boek giftig of gevaarlijk. Er staan ook grappige dieren in, of dieren die iets bijzonders kunnen. Zoals de zeilvis, die wel 110 kilometer per uur kan zwemmen. De luiaard staat er ook in. Met zijn kromme klauwen hangt hij ondersteboven in een boom. Maar dat ook de luiaard goed kan zwemmen, dat wist Dr. Zeepaard niet.

Freek Vonk & Herco van Houdt, Op expeditie met Freek Vonk, National Geographic Junior, € 14,95

    • Lucas Brouwers