‘VS werken aan nieuwe sancties tegen olie-industrie Iran’

De Iraanse ambassadeur bij het Internationaal Atoomagentschap, Ali Asghar Soltanieh. AP / Ronald Zak

De Amerikaanse regering werkt aan nieuwe sancties tegen de Iraanse olieindustrie. De VS zouden buitenlandse bedrijven die zaken blijven doen met Iraanse oliebedrijven willen uitsluiten van de Amerikaanse markt. Dat zeggen diplomatieke bronnen tegen CNN en persbureau Reuters.

Voor Amerikaanse bedrijven is het op dit moment al verboden om zaken te doen met Iran. De nieuwe sancties zijn volgens de diplomaten een uitbreiding van de sancties die momenteel al tegen de Iraanse olie- en gasindustrie in werking zijn. De Europese Unie zou buitenlandse bedrijven, net als de VS, ook op een zwarte lijst willen zetten. De nieuwe Europese sancties worden waarschijnlijk komende week afgekondigd.

‘Iran stond nog nooit eerder zo geïsoleerd’

De druk op Iran om openheid van zaken te geven over zijn nucleaire programma is de laatste weken flink opgevoerd. Landen als Rusland en China, die heel beducht zijn op sancties tegen Teheran, zijn ook fel tegen een nucleair Iran, zei Obama’s nationale veiligheidsadviseur Thomas Donilon gisteravond. Volgens hem heeft Iran nog niet eerder zo geïsoleerd gestaan in de internationale gemeenschap.

Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) voerde gisteravond de druk op Iran op door een verklaring uit te geven waarin de lidstaten zeggen “in toenemende mate bezorgd te zijn” over het Iraanse kernprogramma”. Het IAEA gaf eerder deze maand een rapport uit waarin het Iran beschuldigt van het werken aan kernwapens.

    • Pim van den Dool