VS nog niet zeker van aanhouding Saif al-Islam - Libië wil hem zelf berechten

Saif al-Islam Gaddafi is seen sitting in a plane in Zintan November 19, 2011. Saif al-Islam Gaddafi told Reuters on Saturday that he was feeling fine after being captured by some of the fighters who overthrew his father and he said injuries to his right hand were suffered during a NATO air strike a month ago. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Saif al-Islam Gaddafi is seen sitting in a plane in Zintan November 19, 2011. Saif al-Islam Gaddafi told Reuters on Saturday that he was feeling fine after being captured by some of the fighters who overthrew his father and he said injuries to his right hand were suffered during a NATO air strike a month ago. REUTERS/Ismail Zitouny (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Saif al-Islam Gaddafi is na zijn aanhouding per vliegtuig naar Zintan vervoerd, zoals hier te zien op een foto gemaakt door een Reuters-fotograaf die mee wist te reizen. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De Verenigde Staten zijn er nog niet van overtuigd dat Saif al-Islam Gaddafi daadwerkelijk is opgepakt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niet onafhankelijk te kunnen bevestigen dat hij is aangehouden.

Update 20.07 uur De interim-minister van Justitie in Libië, Mohammed al-Alagy, zegt dat Saif al-Islam in Libië berecht zal worden. Al-Alagy verzekert de internationale gemeenschap dat Saif al-Islam een eerlijk proces zal krijgen.

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zegt wel dat de arrestatie van de zoon van de onlangs gedode Moammar Gaddafi goed voor Libië zou zijn:

“Zijn [Saif al-Islam Gaddafi] arrestatie en berechting zou een nieuwe stap weg van het veertig jaar durende donkere hoofdstuk in de Libische geschiedenis betekenen, en de Libiërs helpen op weg naar de vreedzame en democratische toekomst die ze verdienen.”

Vandaag werd Saif al-Islam volgens de Libische autoriteiten aangehouden in het zuiden van het land. Inmiddels zou hij zijn overgebracht naar de stad Zintan. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) wil dat hij daar wordt berecht. Hoofdaanklager van dat hof Luis Moreno-Ocampo gaat deze week nog naar Libië om daarover te praten.

Saif al-Islam Gaddafi in het vliegtuig op weg naar Zintan. Foto Reuters / Ismail ZitounySaif al-Islam Gaddafi in het vliegtuig op weg naar Zintan. Foto Reuters / Ismail Zitouny

De Libische premier Abdurrahim El-Keib zegt er vertrouwen in te hebben dat Saif al-Islam in Zintan goed verzorgd zal worden. Volgens hem zullen de autoriteiten daar zich over hem ontfermen tot hij “de juiste gerechtigheid” ontvangt. De gevangene zal “met alle respect voor de humaniteit” worden behandeld.

Niet duidelijk is of El-Keib wil dat Saif al-Islam in eigen land, of in Den Haag wordt berecht. In een toespraak over diens aanhouding zei de premier volgens persbureau Reuters dat al-Islam eerlijk wordt berecht onder “lokaal en internationaal recht - de legale procedures die ons volk zo lang werden onthouden.” Op de vraag of Saif al-Islam de doodstraf zou krijgen antwoordde de premier dat hij daar geen verstand van heeft.

    • Peter van der Ploeg