Voor de eurozone bestaat geen exitclausule

In zijn column van 8 november levert Derk Jan Eppink kritiek op de Europese Commissie. Die zou hebben gezegd dat het onmogelijk is dat een land de eurozone verlaat. Eppink vindt dit opmerkelijk, omdat het Verdrag van Lissabon wel degelijk een ‘exitclausule’ heeft geïntroduceerd. Volgens hem was de bedoeling daarvan „om Ierland te chanteren, als dit land referenda zou organiseren”.

Ten eerste zou een dergelijke chantage geen enkele zin hebben. In Ierland wordt sowieso een referendum georganiseerd over elk Europees verdrag. Hiertoe is het land verplicht, op grond van een arrest van de hoogste Ierse rechter uit 1987.

Ten tweede bestaat vandaag de dag nog altijd geen mogelijkheid om een land uit de eurozone te gooien. De ‘exitclausule’ maakt het enkel mogelijk dat een lidstaat uit eigen beweging de Europese Unie verlaat. Het is te hopen dat Eppink minder baarlijke nonsens verkondigde toen hij zelf nog werkzaam was bij de Europese Commissie.

Henri de Waele

Radboud Universiteit Nijmegen / Universiteit Antwerpen