Uitgelicht zondag

The Mclaren Group's MP4-12C supercar sits on display at the company's headquarters in Woking, U.K., on Wednesday, May 4, 2011. McLaren Group unveiled a 310,000-pound ($500,000) track version of the 200-mile-per-hour MP4-12C supercar in an bid to establish race credentials for its rival to the Ferrari 458 and Lamborghini Gallardo. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg
The Mclaren Group's MP4-12C supercar sits on display at the company's headquarters in Woking, U.K., on Wednesday, May 4, 2011. McLaren Group unveiled a 310,000-pound ($500,000) track version of the 200-mile-per-hour MP4-12C supercar in an bid to establish race credentials for its rival to the Ferrari 458 and Lamborghini Gallardo. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Bloomberg

Film

Fitzcarraldo (Werner Herzog, 1982, D). In de jungle van Peru opgenomen filmdroom van fanaticus Herzog paart plaatjes van soms bedwelmende schoonheid aan een zwakke dramatische structuur. Klaus Kinski speelt een aan Caruso verslingerde najager van dromen, die een stoomboot in zijn geheel over een berg laat trekken. Ook met Claudia Cardinale. Wordt gevolgd door Herzogs documentaire over acteur Kinski, Mein liebster Feind.Arte, 20.15-22.45u.

Garçon! (Claude Sautet, 1983, F). Tragikomedie met Yves Montand als ober in een Parijse brasserie. Hij is gescheiden en deelt een appartement met collega Jacques Villeret (César voor beste bijrol). Hij geniet van zijn succes bij de vrouwen maar wil zich niet meer binden. Tot hij Nicole Garcia terugziet en haar probeert te interesseren voor zijn grote droom: een pretpark aan zee.TV5, 21.00-22.35u.

Altiplano (Peter Brosens en Jessica Hope Woodworth, 2009, B/D/NL). De hoofdrolspeelster Magaly Solier geeft in het politiek geëngageerde Altiplano gestalte aan Saturnina, een Peruaanse die haar geliefde verliest, net als de Belgisch-Iraakse oorlogsfotografe Grace. Hun levens kruisen elkaar in het Peruaanse dorpje Turubamba, waar de dorpelingen blind worden door kwikvervuiling van een naburige goudmijn. Dat de beide regisseurs documentairemakers zijn, blijkt uit het gemak waarmee zij zich hun onderwerp eigen maken, hun zeldzame oog voor detail en de poëtisch-verheffende werking van beelden. Altiplano is oogverblindend.Canvas, 21.40-23.30u.

Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker, 1986, VS). Weinig subtiele, maar vaak zeer grappige komedie over Hollywoodparvenu Danny DeVito, die op het punt staat zijn onuitstaanbare vrouw Bette Midler te vermoorden. Maar dan wordt ze tot zijn geluk ontvoerd door een onhandig stel. Hij verhoogt gretig de losprijs.BBC 1, 00.40-02.10u.

Informatief

Boeken. Historicus Frank Dikötter beschrijft in zijn boek Mao’s Massamoord de Grote Sprong Voorwaarts, de periode in China tussen 1958 en 1962. Wim Brands praat met Dikötter over zijn boek. Plus een gesprek met David Bezmozgis over diens roman The Free World.Ned.1, 11.20-12.00u.

Voorbij de Arabische lente. Nieuwe, zesdelige serie waarin arabiste Esmeralda van Boon op zoek gaat naar de resultaten van de opstanden in de Arabische wereld. In deze eerste aflevering bezoekt Van Boon Jemen, waar de situatie nog steeds gespannen is na de bloedige repressie.Ned.2, 12.32-13.00u.

How to build a super car. Documentaire over ontwerp en bouw van een sportwagen door de Britse Formule 1-renstal McLaren.BBC 2, 21.00-22.00u.

Andere tijden: Michael Rockefeller. Vijftig jaar geleden was de verdwijning van de antropoloog en miljonairszoon Rockefeller voorpaginanieuws. De zaak speelde zich af in de toenmalige Nederlandse kolonie Nieuw-Guinea. De aanwezigheid van koppensnellers en menseneters wakkerde de speculaties over Rockefellers mogelijke lot aan. Ned.2, 21.20-22.00u.

Frontline medicine. Eerste van twee documentaires over de spectaculaire resultaten die medici boeken dankzij opgedane ervaring in oorlogsgebieden. Michael Mosley bezoekt Camp Bastion Hospital in Afghanistan en afdelingen voor spoedeisende hulp in ziekenhuizen in de VS. BBC 2, 22.00-23.00u.