Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tweede ‘Borssele’ is duur en onveilig

Een nieuwe kerncentrale in Nederland levert geen goedkope elektriciteit en creëert relatief weinig werkgelegenheid in eigen land. Bovendien is de veiligheid van zo’n nieuwe kerncentrale moeilijk te garanderen. Dat stelt adviesbureau CE Delft in een rapport dat is opgesteld in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Het kabinet-Rutte wil een tweede kerncentrale in Nederland, wederom te bouwen in het Zeeuwse Borssele. Het rapport zet vraagtekens bij uitlatingen van het huidige kabinet. Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) verdedigt een nieuwe kerncentrale met het argument dat de elektriciteit ervan goedkoop en schoon is. Een extra kerncentrale zou de innovatie in Nederland bevorderen en belangrijk zijn voor de werkgelegenheid.

Nieuwe kerncentrale relatief duur wegens ontbreken overheidssteun

CE Delft weerlegt die beweringen. Een nieuwe kerncentrale is relatief duur, omdat hij gebouwd moet worden zonder overheidssteun. Banken vragen derhalve een hogere risicopremie op hun leningen. Om dat terug te verdienen moeten exploitanten van een kerncentrale een hogere stroomprijs bij de klant in rekening brengen. De stroom van een nieuwe kerncentrale zal zelfs duurder zijn dan die van een gas- of kolencentrale.

Een nieuwe kerncentrale in Nederland zal weinig bijdragen aan innovatie in Nederland, aldus het rapport. De leveranciers van kerncentrales en van de meeste onderdelen ervan zijn buitenlandse bedrijven. CE Delft schat dat er tijdens de bouw 150 banen worden gecreëerd, en tijdens de exploitatie daarna nog eens 150.

‘Kans op schade aan reactor groter dan gedacht’

Het onderzoek zet verder vraagtekens bij de randvoorwaarde dat de kans op ernstige schade aan de reactorkern kleiner moet zijn dan één keer in de miljoen jaar. Kansberekeningen voor uiterst zeldzame ongevallen zijn lastig en houden geen rekening met onverwachte voorvallen, zoals bij de kernramp in Japan dit voorjaar. Dergelijke kansberekeningen geven „een vals gevoel van veiligheid”, aldus CE Delft. Datzelfde geldt voor het argument dat uranium alleen betrokken zal worden van gecertificeerde mijnbedrijven. Maar certificering geeft geen waterdichte garanties, stelt het rapport.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat desgevraagd weten nog steeds een groot voorstander te zijn van een nieuwe kerncentrale. „Meer dan ooit”, zegt energiewoordvoerder Frits de Groot, „nu we weten wat voor horrorscenario zich aan het voltrekken is met klimaatopwarming.” De Groot duidt op het alarmerende rapport dat het Internationaal Energie Agentschap in Parijs vorige week publiceerde.