Twee extra verdachten terreurcel Duitsland

Politieonderzoekers in Duitsland vermoeden dat nog twee mensen betrokken waren bij de neonazistische terreurgroep die verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op tien mensen en een reeks bankovervallen. Dat heeft de hoogste openbaar aanklager van Duitsland gisteren gezegd.

De twee verdachten, een vermeende medeoprichter van de terreurgroep en een aanhanger, zijn al aangehouden. Onderzocht wordt in hoeverre zij betrokken waren bij de racistische moorden uitgevoerd door de Nationalsozialistischer Untergrund, de naam van de extreem-rechtse groep.

Het bestaan van de terreurgroep kwam begin november aan het licht toen twee leden dood werden gevonden na een mislukte bankoverval. Waarschijnlijk pleegden ze zelfmoord. De politie vond een video waarin de mannen bekenden dat ze acht Turkse Duitsers hadden vermoord, een Griek en een politieagente. Hun handlanger, een vrouw, heeft zichzelf aangegeven.

Duitse ministers en veiligheidsexperts hielden gisteren een crisisbijeenkomst in Berlijn om te bespreken hoe het kon gebeuren dat de neo-nazistische terreurcel ruim tien jaar onopgemerkt bleef. Er is besloten om een nationaal centrum op te richten dat zich specifiek zal richten op extreem-rechts geweld. Dat moet de coördinatie verbeteren tussen de 32 politiekorpsen van Duitsland en de landelijke inlichtingendiensten.

Alle onopgeloste geweldszaken vanaf 1998 waarbij sprake kan zijn geweest van een racistische motief worden heropend. (AP, BBC)

Bruine terreur: pagina 26-27