Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Tientallen vrouwen vanuit Nederland gedumpt in Marokko’

Ieder jaar melden zich bij hulporganisaties rond de tachtig vrouwen die vanuit Nederland in Marokko zijn achtergelaten. Dat meldt Het Parool vandaag op basis van cijfers van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) en de Stichting Steun Remigranten (SSR).

De MVVN en de SSR zijn de twee officiële instanties waar vrouwen zonder paspoort of verblijfsvergunning zich kunnen melden als zij tegen hun wil en onder valse voorwendselen in Marokko zijn achtergelaten. Samen met de circa tachtig vrouwen zouden ook zo’n honderd kinderen slachtoffer zijn geworden.

Het Parool schrijft dat het daadwerkelijke aantal gedumpte vrouwen “zeer waarschijnlijk” nog veel hoger ligt omdat slechts een minderheid zich bij de instanties meldt. Bovendien is het in Marokko en Nederland niet mogelijk om aangifte van ‘achterlating’ te doen. De politie in Nederland kan daarom niets tegen de praktijken in Marokko doen en bij de Marokkaanse politie vinden de vrouwen vaak geen gehoor.

Veel vrouwen die zich melden komen uit Amsterdam en andere grote steden. Ze zijn na hun huwelijk vaak uitgebuit, mishandeld en in een sociaal isolement geraakt. Volgens Het Parool zijn er mannen die de ene na de andere vrouw in Marokko dumpen. Veel van de vrouwen worden gedumpt nadat ze voor drie jaar een verblijfsvergunning hebben gekregen omdat ze getrouwd zijn. Als het huwelijk vervolgens strandt, worden de vrouwen in Marokko achtergelaten.