thuiskoknieuws

Kookboeken van het jaar

De winnaars van de Kookboek van het jaar-wedstrijd zijn deze week bekendgemaakt. Het kookboek van het jaar zijn er zes, wat een beetje verwarrend is, maar er zijn nu eenmaal allerlei categorieën.

In de categorie Nederlands, dezelfde categorie waarin het verrukkelijke boek Home Made van Yvette van Boven vorig jaar bekroond werd, is deze keer de prijs gegaan naar Kookkaravaan, Smaakroute door Marokko, een bijzonder aanstekelijk reiskookboek over Marokko. Het echtpaar Annelies Dollekamp, grafisch ontwerper, en Marcel van Silfhout, journalist, ging samen met hun vriend en kok Yassine Nasir en met hun kinderen op reis naar Marokko. Van die reis is dit boek het verslag, waarbij de nadruk uiteraard ligt op het eten en koken. De foto’s zijn schitterend en het boek heeft iets aanstekelijks. Al meereizende met de Kookkaravaan kom je van alles te weten over specerijen, zoals saffraan of het Marokkaanse specerijenmengsel ras el hanout, of over arganolie, de zeer dure, zeer geurige olie van de noten van de arganbooom die uitsluitend in Marokko groeit.

Verder staan er allerlei recepten in, die leuk en aantrekkelijk zijn hoor, maar boeken met Marokkaanse recepten zijn er in overvloed. Het is de combinatie van nieuwsgierigheid en informatie, met de mooie foto’s, die dit boek iets extra’s geven.

Light-producten

In de winter eet men vaak iets vetter, vanwege de kou. Een vetlaagje houdt mens en dier warm, maar wij in onze verwarmde huizen en met onze warme kleren, hoeven niet zo per se wat extra vet te hebben. Ter compensatie schaft menigeen zich de ‘light’ variant aan van de gebruikelijke dikmakertjes, zoals pindakaas, chips enz. Op de verpakking wordt opgetogen geroepen dat er wel 30 procent minder vet in zit. Dat is ook zo want anders mag het niet op het etiket staan, maar 30 procent minder vet is niet hetzelfde als dertig procent minder calorieën. Het onvolprezen Foodwatch zocht het uit en kwam tot de conclusie dat de verschillen in calorieën tussen gewone en light producten soms niet meer dan 2,3 procent bedragen – bij Bolletje kruidnoten bijvoorbeeld.

Het blijft zaak de etiketten goed te lezen. Zie ook www.foodwatch.nl

Knolselderij

Knolselderij is, dat weet iedereen, heel lekker in de erwtensoep, gestampt door de aardappelpuree, of als soep. Maar ook knolselderie kan anders. Gaar hem bijvoorbeeld au gros sel, in een zoutkorst dus. Laagje van 2 centimeter grof zout in een pan die in de oven kan en waar de knolselderie in past, knol erin, bedekken met zout. Per 100 g selderie 30 minuten in de oven zetten (170 graden) daarna een half uurtje laten afkoelen.

Breek de zoutkorst weg, schep het zachte vlees uit de knol en serveer dat met wat boter en Parmezaanse kaas – als aparte gang of als een begeleiding bij een stukje varkensvlees bijvoorbeeld.