Sportweekend: de beste tennissers van 2011, Chelsea-L’pool en Blatter

Blatters 'oeps'-momentje: "Er is geen racisme. Misschien wat woorden of gebaren: wie daardoor geraakt wordt moet denken 'het is maar een spelletje' en na afloop een hand geven." Foto Reuters

De Australian Open begint al over twee maanden maar het tennisjaar 2011 moet nog worden afgesloten. En hoe! Verder hebben we in de aanbieding: meerdere aantrekkelijke voetbalaffiches, schaatsen en de racismerel rond Sepp Blatter.

Er kan er maar één de allerbeste tennisser zijn…

De tennismeesters van dit jaar nemen het komende week in Londen tegen elkaar op bij de ATP World Tour Finals. De beste acht spelers van 2011 strijden om de eer: nummer één van de wereld Novak Djokovic zit met Andy Murray, David Ferrer en Thomas Berdych in een poule. De andere bestaat uit Rafael Nadal, Roger Federer, Jo-Wilfried Tsonga en Mardy Fish.

Het spektakel begint morgen en een week later is de grote finale. BBC2 zendt een en ander live uit. Er wordt ook gedubbeld, maar dat is sinds de exit van Haarhuis/Eltingh jaren geleden voor ons nauwelijks interessant meer. Hebben ze dit ook voor vrouwen? Ja. Dat was eind oktober in Istanbul en Petra Kvitová won. Dan weet u het wel.

Meet the men:

Voet-bal-lûh!

Na al het gekonkel en gesis in de slangenkuil van Amsterdam wordt er dit weekend gewoon weer eens tegen een bal getrapt. Daar gaat het toch uiteindelijk om. Lijdend voorwerp Ajax ontvangt NAC en verder staat de derby Heracles-FC Twente op de rol. Vitesse-Feyenoord zou ook nog wel eens leuk kunnen worden, maar het vuurwerk wordt over de grens verwacht.

In Duitsland ontvangt koploper Bayern München titelhouder - en huidig nummer twee - Borussia Dortmund. Bij Bayern zit Arjen Robben waarschijnlijk op de bank, hij is hersteld van de ergste blessure uit zijn loopbaan. Dortmund mág niet verliezen anders loopt het gat met Der Rekordmeister op tot 8 punten.

Chelsea-Liverpool is hét affiche in Engeland. Fernando Torres en Raul Meireles verruilden The Reds voor The Blues maar het heeft niemand goed gedaan. Chelsea-coach André Villas-Boas voelt de druk want zijn ploeg staat slechts vierde op 9 punten van koploper Man City, en Torres scoort nauwelijks. Liverpool, met Suárez en Kuyt, heeft zelfs drie verliespunten meer. In Spanje kan Valencia, nummer drie van de ranglijst, FC Barcelona een plezier doen door lijstaanvoerder Real Madrid punten af te pakken.

De eerste wereldbeker

De schaatsers werken dit weekend hun eerste wereldbekerwedstrijd af. Dat gebeurt in het Russische Chelyabinsk, waar anders? Alles is live te volgen via de NOS. Stefan Groothuis was gisteren superieur op de 1.500 meter en Ireen Wüst was tweede op de 3.000 meter. Thijsje Oenema en Jan Smeekens wonnen zilver op de 500 meter.

Schaatsen in een stad met een verhaal

En dan verder nog…
Sepp Blatter. Een beetje de Berlusconi van de wereldvoetbalbond FIFA. Deze week zei hij dat er in het voetbal geen racisme bestaat. Dat schoot bij menigeen in het verkeerde keelgat. Waar maken ze zich toch druk om? Na afloop van de wedstrijd geeft iedereen elkaar een hand en dan is het toch weer goed? Zo denkt Sepp. “Sorry, maar ik stap niet op.”

    • Jules Seegers