Sport krijgt lijst voor excessen

Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil een zwarte lijst invoeren voor excessen op het sportveld. Het systeem is bedoeld voor sporters die zich ernstig hebben misdragen en zijn geschorst.

Het is de bedoeling dat de sportwereld de zwarte lijst zelf ontwikkeld. Daarbij moet rekening worden gehouden met de privacyregels van het College Bescherming Persoonsgegevens. Dat schrijft de minister, mede namens minister Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie, in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers pleit ook voor een registratiesysteem voor risicovolle clubs. Sportverenigingen waar veel wangedrag voorkomt, kunnen zo worden begeleid bij de aanpak van excessen en worden gestraft als te weinig actie wordt ondernomen.

De zwarte lijst is een uitwerking van de plannen van het kabinet om het geweld op het sportveld aan te pakken. Minister Schippers presenteerde in april het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Zero tolerance is daarbij het uitgangspunt.

Schippers stelt dat scheldpartijen, bedreigingen en geweld tegen scheidsrechters de sfeer op het sportveld verzieken. Het kabinet wilde in april vooral de strafmaat voor geweld tegen scheidsrechters verhogen.

Wat betreft gedoogpartij PVV wordt Sepp Blatter, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, als eerste op de zwarte lijst geplaatst. Dat liet Tweede Kamerlid Richard de Mos gisteren weten. Blatter is deze week in opspraak geraakt wegens uitspraken dat racisme niet voorkomt op het voetbalveld. Hij heeft daarvoor spijt betuigd.