Internationaal Strafhof bevestigt arrestatie Saif al-Islam Gaddafi

Eerste beelden van de opgepakte Saif-al Islam Gaddafi, zoals die vanmiddag door Al Arabiya werden vertoond.

Saif al-Islam Gaddafi, een van de zoons van Gaddafi, is gearresteerd in het zuiden van Libië. Dat hebben de Libische autoriteiten vanmiddag laten weten aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Update 15.45 uur: De Europese Unie en het Internationaal Strafhof (ICC) hebben de Libische autoriteiten op het hart gedrukt Saif al-Islam Gaddafi voor het International Strafhof te laten berechten. Hoofd-aanklager van het ICC Luis Moreno-Ocampo zegt dat hij binnen een week naar Libië zal vertrekken om de volgende stappen te bespreken. Ook de Navo heeft zich achter de oproep Saif voor het ICC te krijgen geschaard.

Gaddafi, die al maanden gezocht wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag, is volgens bronnen van persbureau Reuters opgepakt in de buurt van Ubari, een plaats in zuid-Libië. Zijn arrestatie werd vanmiddag rond twaalf uur door de minister van Justitie bekend gemaakt op een persconferentie voor journalisten. Saif al-Islam zou met een aantal bodyguards zijn opgepakt toen hij onderweg was naar buurland Niger om daar de grens over te steken.

Saif al-Islam Gaddafi verkeert volgens de minister van Justitie in “goede gezondheid”. Hij is volgens de militaire commandant van de militie die hem arresteerde overgebracht naar de westelijke stad Zintan. De commandant zei volgens persbureau AP dat het aan de Nationale Overgangsraad is om te bepalen waar Gaddafi berecht wordt. Wel zei hij volgens Al Arabiya dat Saif al-Islam in Zintan blijft tot er een nieuwe Libische interim-regering is geformeerd.

Bij de arrestatie van Gaddafi zijn volgens de minister van Justitie geen andere hoge figuren uit Gaddafi’s voormalige regime opgepakt, zoals de eveneens door het Strafhof gezochte chef van Gaddafi’s veiligheidsdienst Abdullah al-Senussi.

‘Met arrestatie Saif al-Islam is potentiële bron onrust weggenomen’

De afgelopen maanden gingen al veelvuldig de geruchten dat Saif al-Islam Gaddafi zou zijn opgepakt of gedood. Met zijn daadwerkelijke arrestatie van vandaag is voor de nieuwe machthebbers een potentiële bron van onrust weggenomen, zegt Carolien Roelants, onze buitenlandredacteur die de situatie in Libië nauwgezet volgt:

“De onlangs afgetreden interim-premier Jibril heeft de afgelopen week in veel interviews gezegd dat hij zorgen had over het feit dat Saif al-Islam Gaddafi nog altijd op vrije voeten was en wat dat op termijn kon betekenen voor de stabiliteit van Libië. Met zijn arrestatie is die zorg nu weggenomen. Hij was nog altijd de potentiële leider van een contrarevolutie. Dat al-Senussi nog niet is gepakt is wel een probleem, want ook hij is een potentiële bron van onrust.”

Of Gaddafi naar het Strafhof in Den Haag komt of in Libië wordt berecht is volgens Roelants “volstrekt onduidelijk”:

“De Libiërs zelf hebben daar hele tegenstrijdige dingen over gezegd. Volgens de regels van het Strafhof hoeft Gaddafi niet per se te worden uitgeleverd als hij een eerlijk proces kan krijgen. De vraag is natuurlijk of dat op dit moment mogelijk is.”

De rol van Saif al-Islam, Gaddafi’s bekendste zoon, binnen het regime van zijn vader is altijd troebel geweest, aldus Roelants:

“Uiteindelijk was zijn vader natuurlijk de grote man. Saif al-Islam schipperde tussen de verschillende facties in Libië en claimde lange tijd de rol van hervormer. Hij had ook in het Westen gestudeerd, maar heeft zijn hervormingsagenda uiteindelijk nooit waargemaakt. Op sommige momenten leek hij de opvolger van Moammar Gaddafi, maar dan weer was hij van de radar verdwenen. Militair heeft hij nooit een rol van betekenis gespeeld.”

    • Pim van den Dool