Ruzie rond Edgar Davids

Als Louis van Gaal algemeen directeur wordt bij Ajax is de kans klein dat Johan Cruijff bij de club blijft. Dat zei het clubicoon gisteren in Pauw & Witteman. Cruijff is in conflict met zijn medecommissarissen na hun besluit om oud-trainer Van Gaal te benoemen tot algemeen directeur.

Hij toonde begrip voor het besluit van zijn protegé Wim Jonk, hoofd opleidingen bij Ajax, om commissaris Edgar Davids te willen verwijderen als stagiair op trainingscomplex De Toekomst. Cruijff en Jonk nemen het Davids kwalijk dat hij contact heeft gelegd met Van Gaal. Cruijff was niet gekend in dit besluit van de overige commissarissen. Hij noemde de rol van Davids daarbij „discutabel”.

De actie van Jonk is door de directie van Ajax, gesteund door een meerderheid in de raad van commissarissen, teruggedraaid. Dat zegt president-commissaris Steven ten Have.

Die reageerde gisteravond furieus op de ontwikkelingen. „Werknemers zijn in het belang van Ajax en henzelf gewaarschuwd. Desondanks is nota bene een leidinggevende [Jonk] meerdere keren op ongepaste wijze naar buiten getreden. Schande. Dat geldt ook voor het initiatief om commissaris en icoon Edgar Davids te verwijderen als stagiair. Dat mag en kan niet, is Ajax onwaardig en is uiteraard overruled en teruggedraaid.”