Rapport: dood Russische advocaat was moord

De jurist Sergej Magnitski is tijdens zijn voorarrest vermoord door de autoriteiten. Dat is de conclusie die het Russische weekblad New Times trekt na een onderzoek waaruit blijkt dat hoge politie- en gevangenisambtenaren hebben geprobeerd hem door middel van marteling te dwingen zijn getuigenis in te trekken over de door hem ontdekte diefstal, door enkele politieofficieren, van 230 miljoen dollar van zijn werkgever Hermitage Capital.

De affaire-Magnitski is aanleiding voor wrijving tussen Moskou en kritische Europese landen en de VS.

Volgens New Times is de 37-jarige Magnitski in november 2009 niet overleden na medische verwaarlozing, zoals de autoriteiten beweren. Uit een tot nog toe onbekend autopsieonderzoek, in handen van New Times, blijkt dat Magnitski een wond aan zijn hoofd had. In de officiële versie is die passage verwijderd en worden als doodsoorzaak acute pancreatitis, acute galblaasontsteking en pancreasnecrose vermeld. Anders dan de gevangenisautoriteiten beweren, blijkt dat Magnitski in zijn laatste uren geen acute psychose had.

Sinds de dood van Magnitski, deze week twee jaar geleden, hebben president Medvedev en de Russische minister van Justitie herhaaldelijk beloofd de zaak te laten onderzoeken en de schuldigen te straffen.

Maar de politieagenten en de functionarissen van de belastingdienst die bij de fraude betrokken zijn geweest lopen nog altijd vrij rond en hebben zelfs promotie gemaakt. Ook is de gestolen 230 miljoen dollar nog altijd niet terecht.