Pompoenravioli met eekhoorntjesbrood

Pompoenravioli met eekhoorntjesbrood Zelf ravioli maken is wel even een werkje, maar rampzalig is het bepaald niet. Hoe groter de ravioli, hoe sneller klaar, dus wie kleine kussentjes te veel gepruts vindt, maakt gewoon voor iedereen één. Het is wel heel leuk en lekker. De ‘citroenpeper’ is een mengsel van gedroogde citroenschil en peper, te

Pompoenravioli met eekhoorntjesbrood

Zelf ravioli maken is wel even een werkje, maar rampzalig is het bepaald niet. Hoe groter de ravioli, hoe sneller klaar, dus wie kleine kussentjes te veel gepruts vindt, maakt gewoon voor iedereen één. Het is wel heel leuk en lekker.

De ‘citroenpeper’ is een mengsel van gedroogde citroenschil en peper, te koop bij stallen met specerijen. Wie het niet heeft of niet kan krijgen kan royaal peper en een zwuifje verse citroenrasp gebruiken.

1 kleine pompoen (er moet ongeveer 600 g pompoenvlees overblijven)

30 g gedroogd eekhoorntjesbrood

blaadjes van 3 takjes tijm

2 tl citroenpeper

½ paddenstoelenbouillonblokje

4 verse lasagnevellen (of maak zelf pasta: 265 g bloem, 3 eieren, 15 minuten kneden)

olijfolie

klontje boter

1 sjalotje

3 ons vers eekhoorntjesbrood

Zet de paddenstoelen 15 minuten te weken in 1,5 à 2 dl warm water. Snijd het pompoenvlees in blokjes. Bak dat in wat olie in een ruime koekenpan of braadpan en bestrooi de pompoen met peper en zout en de tijmblaadjes.

Snij de geweekte paddenstoelen in stukjes en bak die ook even mee. Draai het vuur laag, giet het paddenstoelenweekwater bij het pompoenvlees – let op: onderin zit vaak zand dus voorzichtig gieten, of een filtertje gebruiken. Verkruimel het paddenstoelenbouillonblokje over het geheel en laat de pompoen met een deksel op de pan in een minuut of twintig gaar worden.

Giet overgebleven vocht af en pureer het pompoenmengsel. Laat het wat afkoelen en verdeel het over de lasagnevellen in porties die overeenstemmen met de maat van de ravioli die u gaat maken – houd altijd een plakrandje van ten minste een halve centimeter over. Plak de pasta aan elkaar met een beetje water. Bestuif de ravioli met bloem zodat ie niet aan elkaar plakt en laat hem een half uurtje (of langer als u hem van tevoren maakt) drogen.

Kook de ravioli in kokend water met zout in een paar minuten gaar.

Hak het sjalotje fijn, bak dat in de boter op niet al te hoog vuur en voeg daar het in plakjes gesneden verse eekhoorntjesbrood aan toe. Bak een paar minuten tot de paddenstoelen lichtbruin zijn. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze bovenop de gare ravioli.

    • Marjoleine de Vos