Politie botst met demonstranten op Tahrir-plein Kaïro

Egyptian riot policemen scuffle with a protester at Cairo's landmark Tahrir Square on November 19, 2011 following clashes after police dispersed a sit-in by people wounded during this year's uprising. AFP PHOTO / MAHMUD KHALED
Egyptian riot policemen scuffle with a protester at Cairo's landmark Tahrir Square on November 19, 2011 following clashes after police dispersed a sit-in by people wounded during this year's uprising. AFP PHOTO / MAHMUD KHALED Een opstootje tussen een demonstrant en de politie, in het centrum van Kaïro. Foto AFP / Mahmud Khaled

Op het Tahrir-plein in Kaïro zijn demonstranten en politie met elkaar op de vuist gegaan. Eerder vandaag probeerden veiligheidstroepen te voorkomen dat de activisten een lang protest organiseren op de symbolische locatie.

Update 17.43 uur: Volgens de Egyptische staatstelevisie zijn inmiddels 81 mensen gewond geraakt bij de clashes in het centrum van Kaïro. In de stad zijn duizenden agenten nog altijd slaags met demonstranten.

De demonstranten vielen een gepantserd politievoertuig aan en bekogelden het met stenen, zo meldt persbureau AP. De politie heeft traangas ingezet en probeert het plein leeg te vegen. De clashes vinden negen dagen plaats voor de langverwachte verkiezingen in Egypte.

Vanmorgen sloegen veiligheidstroepen het protest al hardhandig uiteen en werd een klein tentenkamp gesloopt. De tenten werden neergezet om de “revolutionaire martelaars” te herdenken. Daar sliepen vannacht zo’n 100 mensen.

Tahrir-plein

Een Egyptische jongen kijkt naar de veiligheidstroepen en demonstranten op het Tahrir-plein in Kaïro. Foto AP / Khalil HamraEen Egyptische jongen kijkt naar de veiligheidstroepen en demonstranten op het Tahrir-plein in Kaïro. Foto AP / Khalil Hamra

De onrust ontstond nadat de activisten de afgelopen nacht kampeerden op het plein, na een massale bijeenkomst gisteravond waar zo’n 50.000 mensen bijwaren. Overdag worden demonstraties getolereerd door het leger, maar men meent dat lange-termijn bezetting van het plein de stad lamlegt.

Een journalist twittert vanaf het plein:

Twitter avatar jonjensen Jon Jensen Dozens of police and onlookers just beat a young kid from Tahrir senseless after his arrest. They hit him, used batons, and shoes. #egypt

Op het plein verzamelden zich vandaag meer dan zeshonderd demonstranten nadat het nieuws van het hardhandige optreden van de politie zich door de stad verspreidde. Een aantal demonstranten speelden een kat-en-muisspel met de politie toen ze van het plein werden gejaagd. Een aantal van de mensen die het plein weigerden te verlaten is gearresteerd.

Meer tweets vanaf het Tahrir-plein:

Twitter avatar Beltrew Bel Trew This is increasingl looking bad. Fires and a lot of tear gas. As usual I’ve bloody lost everyone. However strangers being so kind #tahrir
Twitter avatar JonathanRashad Jonathan Rashad The battle is ongoing and escalating. Lots of injuries around me. CSF vehicles almost approaching the square coming from Mohamed Mahmoud st.
Twitter avatar steffibied Stephanie Biedermann Police didnt check wind direction. They are getting caught in their own tear gas clouds on moh Mahmoud! #Egypt #tahrir
Twitter avatar tarekshalaby Tarek Shalaby Tear gas bomb landed near actual square, disperses crowd. #Tahrir

Arrestaties en gewonden

De staatstelevisie laat volgens persbureau Reuters weten dat er zo’n zeven politieagenten gewond zijn geraakt vanmiddag tijdens de onrust. Volgens verschillende twitteraars heeft de oproerpolitie last van z’n eigen traangas.

De Moslimbroederschap heeft het opbreken van het tentenkamp veroordeeld. In een verklaring laat de politieke partij van die beweging, de Vrijheid- en Gerechtigheidspartij weten dat het uiteenslaan van de sit-in tot verwondingen leidt, en dat het doet denken aan praktijken van het verjaagde ministerie van Binnenlandse Zaken.


Grotere kaart weergeven