Poema en sul uit elkaar

U.S. actors Ashton Kutcher (L) and Demi Moore react during an interview in a shopping centre in Pasching, about 180 km (112 miles) west of Vienna, in this October 29, 2010 file photo. Hollywood stars Moore and Kutcher are ending their marriage after six years, Moore said in a statement on November 17, 2011. REUTERS/Herwig Prammer/Files (AUSTRIA - Tags: ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Actrice Demi Moore (49) heeft donderdag haar scheiding van acteur Ashton Kutcher (33) aangekondigd. „Als een vrouw, moeder en echtgenote zijn er zekere waarden en beloften die heilig zijn, en in die geest heb ik besloten verder te gaan met mijn leven”, liet Moore in een verklaring weten.

Moore zinspeelt ermee op de slippertjes van Kutcher, die een paar minuten later per tweet reageerde: hij zou zijn tijd met Demi „voor altijd koesteren”. Meteen daarop bleek hij Moore niet langer te volgen op Twitter, waar zij tweet als ‘mrskutcher’. Dat wijst op ruzie en rancune.

Moore en Kutcher zijn geen doorsnee Hollywoodkoppel. Door haar huwelijk met de zestien jaar jongere Kutcher werd Moore in één klap de belichaming van de ‘cougar’ (poema): de oudere vrouw die kiest voor een jongere man. Dat is een trend, mogen we lifestyle-bladen geloven. Maar loopt zo’n relatie spaak, dan varieert de toon in de roddelpers van meesmuilend tot vilein.

Zo wordt Moore al maandenlang weggezet als zielig, radeloos en pathetisch. De ondertoon van grimmige tevredenheid – de natuurlijke orde is hersteld – viel in Nederland ook te noteren toen Adam Curry zijn vijftien jaar oudere eega Patricia Paay verliet. Worden oude mannen afgewezen door jongere vrouwen, dan werden ze gebruikt of konden ze haar snelle levensstijl niet meer bijbenen. Cougars worden verlaten omdat ze fysiek aftakelen, zo is de opvatting.

Dat Moore werd getypecast als de moeder aller cougars, ligt ook aan beider imago. Moore speelde vaak rollen van spijkerharde, machtsbeluste vrouwen, Kutcher was altijd het mooie leeghoofdje. Al studeerde hij ooit biochemie, als acteur brak hij door als grappige sul. Dat maakt Kutcher, die onlangs debuteerde in de sitcom Two and a Half Men, in de ogen van het publiek uiteraard tot weerloze toyboy waar de sluwe poema Moore haar klauwen inzette.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol