Paus roept Afrikaanse leiders op verantwoordelijk te regeren

Pope Benedict XVI arrives at the Basilica of Immaculate Conception in Ouidah November 19, 2011. Earlier on Saturday, the 84-year-old pope said the developed world could not continue to look down on Africa "with the judgmental tone of a moralizer" and must come up with real partnership solutions to solve the continent's many problems. REUTERS/Osservatore Romano (BENIN - Tags: RELIGION) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Paus Benedictus XVI (midden) arriveert in de basiliek van Ouidah, Benin. Foto Reuters / Osservatore Romano

De paus heeft Afrikaanse leiders opgeroepen op een verantwoordelijke wijze te regeren. Benedictus XVI zei dit in een gesprek met de bestuurlijke elite in Benin. Dit meldt persbureau Novum.

De 84-jarige paus riep Afrikaanse leiders gisteren op de bevolking niet langer haar hoop te ontnemen:

“Vanuit deze positie doe ik een oproep aan alle politieke en economische leiders van Afrikaanse landen. Ontneem uw mensen niet hun hoop. Snijdt ze niet af van de toekomst door hun heden te verminken. Kies een moedige, ethische benadering voor uw verantwoordelijkheden.” - Benedictus XVI

Benedictus XVI zet voor de tweede maal in zijn rol als paus voet op Afrikaanse bodem, waar de rooms-katholieke kerk aan een opmars bezig is. Twee jaar geleden zorgde hij nog voor een relletje door, nog voordat hij aankwam op het continent, in het pauselijke vliegtuig te roepen dat condooms het aidsprobleem alleen maar verergeren. Ditmaal onthield hij zich van commentaar op de aidsproblematiek.

    • Peter van der Ploeg