Oprichter van Novib en Postcodeloterij overleden

Afgelopen dinsdag overleed op 93-jarige leeftijd Simon Jelsma, mede-oprichter van ontwikkelingsorganisatie Novib en de Nationale Postcodeloterij.

Jelsma, een oud-priester die later brak met de katholieke kerk, werd in de jaren vijftig bekend met radiopraatjes voor de KRO en zijn ‘Pleinpreken’ in Den Haag, waarin hij opriep tot het bestrijden van de armoede en het onrecht in de wereld. In 1956 richtte hij Novib op, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand, die zich in 1994 zou aansluiten bij Oxfam International. Novib was in Nederland de eerste politiek onafhankelijke en niet-religieuze ontwikkelingsorganisatie.

Jelsma wist met Novib miljoenen op te halen met acties als ‘Eten voor India’ en ‘Hoop voor de Sahel’. Hij bleef bestuurslid van de organisatie, ook toen hij later enige tijd journalist was bij de NOS. In 1989 was hij een van de oprichters van de Nationale Postcodeloterij, die een deel van de inleg aan goede doelen schenkt. Bij deze organisatie bleef hij tot het eind van zijn leven betrokken. De laatste tijd ergerde hij zich aan de negatieve toon van het debat over ontwikkelingshulp.

Met Jelsma verliest Nederland een man „die al een wereldburger was ver voordat de term zijn intrede deed”, zei staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) over zijn dood. „Hij is de verpersoonlijking van de Nederlandse betrokkenheid bij het mondiale vraagstuk van armoede en verdeling.”