Ook Ethiopische militairen trekken Somalië binnen

In this photo released by the African Union-United Nations Information Support Team (AU-UN IST) on Saturday, Nov. 19, 2011, a soldier from Burundi serving with the African Union Mission in Somalia (AMISOM) is seen manning a frontline position in territory recently captured from insurgents in Deynile District along the northern fringes of the capital Mogadishu, Somalia on Friday, Nov. 18, 2011. (AP Photo/AU-UN IST, Stuart Price) Een soldaat uit Burundi die deel uitmaakt van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie-Verenigde Naties, staat op wacht in Somalië. Foto AP / AU-UN IST / Stuart Price

Ethiopische militairen zijn vandaag over de grens van Somalië getrokken om islamitische militanten te bevechten. Ze volgen het voorbeeld van Keniaanse troepen, die enkele weken geleden Somalië binnenkwamen. Dit meldt persbureau Reuters.

De Ethiopiërs zijn volgens ooggetuigen in gepantserde voertuigen zo’n tachtig kilometer landinwaarts getrokken. Ze bevechten de islamisten van Al Shabaab na een golf van kidnappings van Ethiopiërs.

“De Ethiopiërs kwamen in konvooien van gepantserde voertuigen naar ons toe. Er waren ongeveer 28 vrachtwagens en gewapende wagens. Vooral de gewapende wagens erg groot.” - een ooggetuige in het Somalische dorp Guriel

De Ethiopische troepen zouden een kampement hebben opgezet in Guriel, melden andere ooggetuigen.

De Ethiopische regering wil de meldingen niet ontkrachten of bevestigen. Een woordvoerder zegt wel dat Ethiopië de Keniaanse aanval op Al Shabaab steunt.

    • Peter van der Ploeg