Onjuistheden over duurzame stroom

NRC Handelsblad bracht op de voorpagina van 7 november de kop: ‘Duurzame energie over 10 jaar amper duurder dan gewone stroom’. Deze kop is onjuist en misleidend.

Het artikel is gebaseerd op een rapport van de European Climate Foundation, getiteld: Power perspectives 2030. Alleen daarom was de kop al onjuist. Tot 2030 is geen tien, maar negentien jaar.

Het artikel werd geïllustreerd met een figuur, getiteld: ‘Kosten ongeveer gelijk.’ De figuur vergelijkt evenwel geen duurzame met gewone stroom, maar de kosten van 50 procent duurzaam met 60 procent duurzaam. Wie de figuur bekijkt, ziet dat 50 procent duurzaam 3.277 miljard euro kost en 60 procent duurzaam 3.367 miljard euro. Een eenvoudig sommetje leert dat volledig duurzaam dan 30 procent duurder is dan conventionele opwekking. Dit is niet ‘amper duurder’.

Bij de berekeningen gaat de European Climate Foundation uit van enkele aannamen. Deze zijn uiterst betwistbaar. Ik noem er enkele:

Windenergie zou in 2030 zo’n 20 procent goedkoper zijn dan nu, zowel op land als op zee. In werkelijkheid is het gemiddelde windpark op zee 50 procent duurder geworden tussen 2005 en 2010.

De levensduur van een windturbine zou 25 jaar zijn, zowel op land als op zee. De SDE-regeling en de vroegere MEP-regeling bezigen een afschrijvingduur van 15 jaar. Alle windturbines gebouwd voor 2015 zijn in de periode tot 2030 toe aan vervanging.

Elke kWh wind- en zonne-energie vervangt een kWh conventioneel opgewekte stroom met een rendement van 100 procent. Ierse praktijkgegevens tonen een rendement van minder dan 50 procent.

Elk lokaal overschot aan wind- en zonnestroom wordt weggewerkt door een immens transportnetwerk. De vraag is: waarheen? De gemiddelde depressie heeft een diameter van 1.500 kilometer. Als er wind is, is er op veel plaatsen wind.

Het stroomverbruik in Europa zou in 2030 zo’n 20 procent lager zijn dan in 2010. De werkelijkheid is anders. Deskundigen verantwoordelijk voor de stroomvoorziening houden rekening met een jaarlijkse verbruikstoename van 1,7 procent.

Dr. F. Udo

Monnickendam

    • Dr. F. Udo