Ongekneusde trossen

Freshly picked wine grapes fall into a bin at the St. Supery Winery 20 September 2006 in Rutherford, California. Wineries in the Napa Valley region are in the midst of harvesting their 2006 crop and will pick and crush grapes until about mid-October. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Druiven voor Beaujolais Primeur dienen met de hand geplukt te worden. Machinaal binnenhalen is uit den boze, omdat deze manier van oogsten de gamay druiven te ruw bejegent.

Beaujolais Primeur wordt gemaakt volgens het procédé van de macération carbonique. Daarvoor dienen de trossen ongekneusd in de gistkuipen te belanden die daarna worden gevuld met koolzuurgas. In deze zuurstofarme omgeving worden de druiven onderin door het gewicht van de bovenburen geplet en ontstaat er een volledig ander soort gisting die zich ook meester maakt van de niet beschadigde exemplaren.

Na vier dagen doet de wijnboer nog een lichte persing en het resultaat is daar: een uitbundige, vrolijke, fruitige, stuivende, dorstlessende rode wijn.

Dan het begrip Nouveau of Primeur. Is alle twee hetzelfde.

Een avondje Beaujolais Nouveau op niveau? Noteer dan 25 november Le Garage in Amsterdam. Voor 50 euro p.p. krijgt u de wijn van Isabelle en Bruno Perraud en bijpassende vaste waar. Reserveren via bolomey.nl