Nu.nl zwijgt over vertrek hoofdredacteur

Nu.nl, de grootste nieuwssite van Nederland, verloor gisteren zijn hoofdredacteur. Ook op internet speelt het klassieke conflict tussen redactie en commercie.

„De zwartste dag in de geschiedenis van Nu.nl”, twitterde een redacteur. „Het vertrek van Laurens is op de redactie als een bom ingeslagen”, reageert een collega. Bij Nu.nl, de grootste nieuwssite van Nederland, moest vrijdag plotseling hoofdredacteur Laurens Verhagen vertrekken. Hij leidde de redactie sinds 2006.

Sanoma Media, uitgever van Nu.nl en publieksbladen als Margriet en Libelle, meldt een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Aan het vertrek ligt een klassieke tegenstelling ten grondslag tussen redactie en commercie, blijkt uit een rondgang langs betrokkenen.

Verhagen heeft altijd de journalistieke onafhankelijkheid van Nu.nl gekoesterd, ook al heeft de site geen redactiestatuut. Niet nodig ook, zegt Verhagen in het vrijdag gepresenteerde boek De hoofdredacteur. Hij vindt dat hij als hoofdredacteur zelf een verantwoordelijkheid had om de grens tussen redactie en commercie te bewaken. Dat bracht hem regelmatig in botsing met de commercieel verantwoordelijken bij Sanoma, zeggen betrokkenen. Bij veel tijdschriften van het Fins-Nederlandse concern is de laatste jaren in zwang geraakt dat adverteerders nauw samenwerken met de redactie. Zo hebben Libelle en DE samen een koffievariant ontwikkeld voor Senseo en ligt er VT Wonen-verf in de bouwmarkt.

De door de redactie ongewenste verhuizing van Nu.nl van Amsterdam naar het Sanoma-hoofdkantoor in Hoofddorp is voor de internetjournalisten een teken dat de uitgever zich meer wil bemoeien met de inhoud van de site. Vrijdagmiddag bevestigde een redacteur van Nu.nl, die niet met zijn naam in de krant wil, dat het conflict niet uit de lucht komt vallen. Er bestaat al langer onenigheid tussen het management aan de ene kant en de redactie met Verhagen aan de andere kant. Dit zou te maken hebben journalistieke onafhankelijkheid. Sanoma Media zegt zich „absoluut niet te herkennen” in het geschetste conflict. Volgens een woordvoerder zijn beide partijen uit elkaar gegaan omdat ze „een andere visie hebben over de toekomst”. De beslissing zou in gezamenlijk overleg zijn genomen; de reactie van de redactie doet anders vermoeden. In een brief aan de directie sprak de redactie vergeefs haar steun uit voor Verhagen. De site onthoudt zich van mededelingen over de situatie.

De hoofdredacteur: media 26-27

    • Jan Benjamin
    • Lois Fritzsche