Non ziet korte broek

Black Narcissus (Powell & Pressburger, 1947)Eén, 14.05 – 15.40 uur

Het bijna operateske Black Narcissus speelt zich af in India, waar vier nonnen in de bergen een nieuw klooster beginnen. De moeder-overste, zuster Clodagh (Deborah Kerr), heerst met ijzeren hand. De grootste uitdaging is hun ontmoeting met de lokale ambtenaar Mr. Dean. Die loopt rond in korte broek en wakkert zo de vleselijke lusten aan van zuster Ruth (Kathleen Byron). Het gestileerde melodrama werd volledig in de studio opgenomen en door Jack Cardiff gefotografeerd in fraai Technicolor.

De vijftien films die scenarioschrijver Emeric Pressburger en regisseur Michael Powell samen maakten tussen 1939 en 1957 zitten vol mystieke en metafysische elementen. Dit zorgde voor een wat koele ontvangst. De Britten waren zo gewend aan de realistische traditie dat de fantasievolle films uit de toon vielen.

Maar dat lijkt slechts een deel van de verklaring voor de soms vijandige receptie. Zou het de on-Engelse zinnelijkheid zijn geweest die de Britten tegen de borst stuitte? In Black Narcissus zitten sensuele momenten die nu nog schokken, zoals de extreme close-up waarin zuster Ruth haar lippen felrood stift als ze uit het klooster wil treden.

Powell gebruikt in de sinistere climax van Black Narcissus muziek van Brian Easdale die voorafgaand aan de opnames al was gecomponeerd, zodat de actrices bewegen alsof het een exact getimed ballet is, met zorgvuldig geplaatste effecten als het luiden van de klok, het openen van een deur en de huilende wind. Twaalf minuten hemelse cinema.

André Waardenburg

    • André Waardenburg