Nog geen regen

November verloopt tot nu toe uitzonderlijk droog. Op de meeste plaatsen in ons land is slechts 5 millimeter gevallen, terwijl klimatologisch gezien in een hele novembermaand 80 millimeter zou moeten vallen. Pas aan het eind van de maand weten we of het een record is. Dat staat nu nog op naam van november 1955, toen viel er in de hele maand slechts 14.9 millimeter.

De komende dagen blijven de regenmeters leeg. Dit komt door de blokkerende hogedrukgebieden boven het vasteland van Europa. In de laatste week van november zijn er signalen dat de blokkade eindelijk wordt opgeheven en dat we langzaamaan onder invloed van een zonale, westelijke stroming gevoelig worden voor neerslag, aantrekkende westenwinden en uit de westhoek komende zachte lucht. De kans op koud winterweer is voorlopig klein.

Na een grijze start komt vanmiddag overal de zon wel te voorschijn en wordt het met een zwakke tot matige zuidoostenwind 8 tot 10 graden.

Komende nacht ontstaat mist bij temperaturen rond het vriespunt. De mist lijkt dikker dan vandaag en zal morgen op sommige plaatsen de hele dag te blijven hangen. In dat geval blijft het kwik rond 5 a 6 graden steken. Tot en met donderdag blijft het droog, vanaf vrijdag neemt de kans regen geleidelijk toe.