Nadrukkelijk ontworpen

Het Nederlandse Stills opende onlangs een net iets te vooruitstrevend ingerichte winkel in Amsterdam.

None

Wat

De vorige maand geopende winkel van het Nederlandse vrouwenmerk Stills, aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Stills, opgericht in 1993, had al een eigen winkel in Antwerpen.

Wat hebben ze

Sinds begin 2010 heeft Stills een nieuw designteam, en dat is te merken: het is een stuk modieuzer geworden, zonder de klanten die dol waren op de vrouwelijke, wat artistiekerige kleren van voorheen meteen af te stoten.

In de winkel hangen vooral kleren waar nadrukkelijk iets aan ontworpen is: tere feestjurken met pailletten, verlengde fluwelen en wollen colberts, zijden blouses met een cascade aan onafgewerkte ruches, zeer grove kabeltruien, een losse kraag van witte veren en een wollen vestje met een kanten voorpand.

Maar Stills heeft ook basics; er zijn bijvoorbeeld zes verschillende zwarte broeken te vinden, variërend van een eenvoudige skinny broek met een glanslaagje en een rits in de zijnaad tot een tricot model met wijde pijpen. Broeken beginnen bij 110 euro, jurken blijven onder de 300 euro, de duurste winterjas kost 400 euro.

Hoe ziet het eruit

Een tikje al te conceptueel voor het gebodene. Door de hele winkel heeft Doepel Strijkers Architects een driedimensionaal houten grid aangebracht, wat een uitvergroot weefsel moet verbeelden. Sommige gedeelten zijn bekleed met glas, zodat er spullen op kunnen worden gelegd. Vanaf de benedenverdieping kun je naar boven kijken en omgekeerd. De bedoeling was dat de ruimte „een stukje verstilling in de stad” zou worden, maar het resultaat is een wat oncomfortabele winkel waarin je voortdurend bang bent tegen iets aan te botsen.

De drie pashokjes hebben geen haakjes. Kleren dienen aan de houten balkjes aan het plafond gehangen te worden. Maar de deur zwaait naar binnen open, dus veel meenemen kan niet. In de hokjes zijn ook geen grote spiegels – die zitten aan de buitenkant van de deur.

Hoe word je geholpen

Ik word niet meteen besprongen, maar op tijd opgemerkt. Zodra duidelijk wordt dat ik een en ander ga passen, krijg ik wat te drinken aangeboden. De verkoopster haalt andere maten, biedt aan verder te zoeken als blijkt dat de taupe feestjurk er niet meer is in mijn maat, maar zegt ook uit zichzelf dat een steenrode jurk met ruches „het niet is” voor mij. Stills biedt op afspraak een maatservice aan: kleren worden kosteloos aangepast. Dat kan eventueel ook na sluitingstijd.

Voor wie

„Het is leuk om te zien dat hier zoveel verschillende vrouwen komen”, zegt de verkoopster. En inderdaad: de collectie van Stills is zo breed dat bijna iedereen wel iets kan vinden.

Tevreden klant van deze maandagmiddag is Connie Breukhoven, die naar buiten gaat met een mouwloze zwarte jumpsuit. „Ik heb nog nooit zo snel iets gekocht”, verkondigt ze.

    • Milou van Rossum