Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Naaktblogger’ el-Mahdy legt haar actie uit - officiële aanklacht is binnen

"De gele balkjes over mijn ogen, mond en genitaliën geven de censuur weer van onze kennis, uitdrukking en seksualiteit," schrijft el-Mahdy.

Tegen de Egyptische blogger Aliaa el-Mahdy is een officiële aanklacht ingediend. Ze plaatste een naaktfoto van zichzelf op internet waarmee ze, volgens de aanklacht, de morele regels heeft overtreden en aanzetten tot onfatsoenlijkheid. Bij CNN vertelt ze waarom ze het deed.

Een groep van islamitische rechtsgeleerden wil dat el-Mahdy, inmiddels ondergedoken, wordt berecht volgens de islamitische wet, zo schrijft nieuwssite Bikya Masr. De daden van haar en haar vriend Kareem Amer zouden in strijd zijn met de oude grondwet en de nieuwe islamitische wet in Egypte. De blogster zou de doodstraf moeten krijgen, als de groep haar zin krijgt. Dit meldt de Volkskrant.

De beroemde en beruchte foto van el-Mahdy.De beroemde en beruchte foto van el-Mahdy.

Na het opduiken van de foto op Twitter vestigde de voormalig studente haar naam in het Midden-Oosten. Wereldwijd kreeg el-Mahdy bijval en kritiek. Liberalen in Egypte, waar de meeste vrouwen gesluierd over straat gaan, vrezen dat de actie hen schaadt bij de verkiezingen volgende week zondag. Bij CNN legt de twintigjarige el-Mahdy uit waarom ze uit de kleren ging.

“Ik ben niet bang om een vrouw te zijn in een samenleving waar vrouwen alleen maar seksobjecten zijn die dagelijks worden lastiggevallen door mannen die niets weten van seks of het belang van een vrouw.

De foto is een uiting van mijn expressie en ik zie het menselijk lichaam als de beste artistieke expressie daarvan. Ik nam de foto zelf met een timer.”

El-Mahdy vertelt dat haar, islamitische, ouders haar steunen, maar haar vriend ervan beschuldigen haar te manipuleren. Zij ziet hem juist als steunpilaar.

Over de revolutie in Egypte, waar ze onder geschaard wordt sinds het verschijnen van de foto, zegt ze:

“Ik heb nooit iets met politiek gehad. Ik voegde mij bij het protest op 27 mei omdat ik het gevoel had dat ik moest meedoen en ik besloot dat ik wellicht de toekomst van Egypte kon helpen veranderen, en ik weigerde stil te blijven. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik geen deel uitmaak van de 6-aprilbeweging [een politieke beweging die opkwam tijdens de revolutie] nadat er geruchten werden verspreid door overblijfselen van de partij van Mubarak.

Wat mij schokte is dat de 6-aprilbeweging een verklaring uitgaf waarin stond dat Aliaa Magda el-Mahdy geen part van hun organisatie is, omdat ze geen ‘atheïsme’ tolereren. Waar is de democratie en het liberalisme dat ze aan de wereld preken? Ze voeren alleen wat het publiek wil horen voor hun politieke ambities.”

Lees het hele interview met el-Mahdy bij CNN.