Miss Piggy en Donald Duck in een balletopera

Opera

Platée van Jean-Philippe Rameau door de Nationale Reisopera en Combattimento Consort o.l.v. Jan Willem de Vriend. Gezien: 17/11 Utrecht. Tournee t/m 15/12. Inl: www.reisopera.nl ****

Pervers was het om in 1745 het huwelijk van de Franse kroonprins met een lelijke Spaanse prinses in Versailles te vieren met de komische balletopera Platée van Rameau. De opera met veel barokke kolder toont het schertshuwelijk tussen de Griekse oppergod Jupiter en de lelijke waternimf Platée. Zij meent als kikkerkoningin een schoonheid te zijn. De kwaadaardige farce, die eindigt met de verzoening tussen Jupiter en zijn bedrogen jaloerse echtgenote Juno, laat Platée in woede achter.

De Nationale Reisopera herhaalt nu de vermakelijke succesproductie uit 2002 van Mirjam Koen en decorontwerper Gerrit Timmers. Zij verplaatsen de handeling op inventieve wijze naar een Disney-pretpark. Platée verschijnt hier als Miss Piggy, een aandoenlijke travestierol van de tenor Harry Nicoll. Donald Duck vliegt door de lucht, twee Elvissen in Las Vegas-stijl benadrukken de sfeer van de fantasiewereld. Rameau legde dat net-echte al in zijn animerend gespeelde beeldende muziek, met donder, bliksem, gierende storm, koekoekszang en kikkergekwaak.

De intrige wordt aangewakkerd door La Folie, door Claron McFadden met een megagitaar op lachwekkende wijze ingevuld in wildweststijl. Inspiciënten regelen het theater dat Platée een rad voor de ogen draait. Ook het verschijnsel van de typisch Franse opera met een overmaat aan ballet wordt geïroniseerd: een duet voor twee elektrisch rijdende kikkerwagentjes, een andere dansscène leidt slechts tot valpartijen.

    • Kasper Jansen