Matty bezocht tante Rudie

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

None

Matty van Dijk (68), eindredacteur bij het Nederlands Auteurs Bureau bracht samen met haar tweelingzusje Jannie (68), gepensioneerd directeur van een bedrijf in homeopathische geneesmiddelen, in 1957 een bezoek aan de tuin achter het Huis te Kinderdijk in Alblasserdam.

„Wij waren veertien en bezochten tante Rudie, een oudere zus van onze vader. Zij was maatschappelijk werkster bij een scheepswerf en huurde als ongetrouwde vrouw een kamer in het Huis te Kinderdijk. Haar bezoeken was bijzonder, meestal kwam ze bij ons thuis in Rhoon of later ook in Rotterdam; zo net rond etenstijd. Mijn vader vond dat wel eens vervelend. Ook omdat ze dan naast toevallig mee-eten aan mijn moeder, die kapster was, vroeg haar haar te doen. Is ze daar weer, zei mijn vader dan. Wij vonden haar juist reuze interessant. Ik zeg wij, omdat zeker in die tijd Jannie en ik alles samen deden. Zelfs mijn moeder zei vaak ‘jantjematje’, omdat ze geen verschil zag. Tot ons achttiende droegen we dezelfde kleding. Was er maar één exemplaar, dan namen wij het niet. Tante Rudie was een dame en kleedde zich ook zo; ze kocht bij modehuis Meddens. Ze was vegetariër en had een brede interesse. Met haar spraken we over literatuur. Of ze liet ons klassieke muziek horen. Zij zorgde ervoor dat we een beugel kregen. Ze had een beslissende stem in onze schoolkeuze: het Marnix Gymnasium in Rotterdam. Na het eindexamen hebben we Schoevers gedaan. Maar dankzij het gymnasium kon ik uiteindelijk Nederlands studeren op de universiteit. Tot haar dood in 1992 speelde tante Rudie een rol in ons leven. Jannie telefoneerde de laatste jaren nog elke dag met haar. Jannie was ook executeur-testamentair. Rudies spullen hebben we samen opgeruimd; kwamen we allemaal sexy ondergoed tegen. Onze beider herinneringen aan vroeger zijn vaak verschillend. Dat is wel gek, bijna alle gebeurtenissen hebben we samen meegemaakt. Over dat verschil wil ik nog wel eens een boek gaan schrijven. Als eeneiige tweeling zijn we nog steeds in veel hetzelfde, al lijken we niet meer zoveel op elkaar als vroeger.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard