Lef in Capelle aan den IJssel 8 +

Ronald Hoeben wordt verrast in Perceel: sorbet met kervelgranité en piccalilly bij schelvis.

None

Oei, dat was wel een erg saaie nieuwbouwwijk die we doorkruisten, maar nu staan we aan de rivieroever voor restaurant Perceel, gevestigd in de trouwzaal van het ex-raadhuis van Capelle aan den IJssel en de deur zwaait al open. Zoals te verwachten in zo’n statig pand is de inrichting met grote luchters klassiek en dat geldt vanavond ook voor het aanwezige publiek.

Perceel is een nieuw restaurant met vilten ornamenten op tafel, zwart gehandschoende bediening en een steen met daarop een blokje geitenboter met pijnboompitten, zeezout en dille dat de reguliere boter vervangt. Die geitenbotergril moet een souvenir zijn van Noma in Kopenhagen, waar de jonge chef van Perceel gewerkt heeft. Hij en zijn partner, een blondine die het gastvrouwschap met ontwapenend enthousiasme ter hand neemt, vormen een van de ambitieuze jonge horecastellen in de gidsen Gault Millau en Lekker. Ze lijken wars van doemdenkerij over de zeuro en vastbesloten om een plek te veroveren in de Galerij der Groten. Alleen al het lef is een compliment waard. Ter zake, we kwamen hier om te eten.

Het ‘Perceelmenu’ bestaat uit vier gangen voor 45 euro. Daarnaast zijn er nog losse voor- en hoofdgerechten van vlees of vis. Voorafgaand aan de amuse – een perzikgazpacho met sugar snaps – is er een ongedocumenteerde attractie: wat huisgerookte zalm met koolrabi en snijboon die later als post van 3,50 euro per persoon op de rekening zal staan. We bestellen enerzijds het menu, anderzijds de coquille (21,50 euro) en de zeeduivel (28 euro).

De gastvrouw gaat over de wijn en dat doet ze met aanstekelijk plezier. Haar collega is formeler, hij heeft het over „het verzorgen van een fles water”. De wijnkaart is interessant, maar we laten het bij een paar losse glazen, waarin de keus ruim blijkt.

Deze chef speelt met verrassende smaken en texturen zoals zwaardvis met crème van artisjok, zwarte olijven, venkel, appel en mosterdzaad of coquille met champignons, komkommer en quinoa op een bord van dubbel glas met decoratief mos (nog een Noma-thema) ertussen. Dit gerecht op het bijzondere bord heeft moeite om de verwachtingen waar te maken.

Schelvis met piccalilly, crème van prei, gegrilde snijboon, jus van zilveruitjes en gepoft graan daarentegen vormen een smaak- en kraakpuzzel waaraan geen stukje ontbreekt. De zeeduivel levert met runderham, crème van bloemkool en spinaziesalade dankzij de gerookte prei een spannend gerecht op, eend met gebakken witlof en Oost-Indische kers is een gulle klassieker in de dop. Na een sorbet van peer met witte chocola en kervelgranité, en een voorbeeldige kaasplank, laten we voor een leuke avond 133,50 euro achter.

Restaurant PerceelDorpsstraat 3Capelle aan den IJssel010 2271922

    • Ronald Hoeben