Kortkolom binnenland

Mauro vraagt studievisum aan

Rotterdam. De Angolese asielzoeker Mauro Manuel (18) vraagt in Nederland een studievisum aan. Dat zegt zijn advocaat Marc Wijngaarden. Mauro, die als negenjarige naar Nederland kwam, was eind vorige maand onderwerp van een heftig debat over de vraag of hij hier zou mogen blijven. Hij spreekt goed Nederlands, volgt een mbo-opleiding en is gehecht geraakt aan zijn pleegouders. Minister Gerd Leers (Asiel, CDA) wees zijn verzoek om een verblijfsvergunning uiteindelijk af. Wel zegde hij toe een eventueel verzoek om een studievisum „welwillend” te bekijken. (NRC)

Oud-landmachtchef wordt hoofd van AIVD

Rotterdam. Rob Bertholee wordt per 1 december hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Bertholee (56) was tot voor kort commandant van de landmacht. Hij werkte sinds 1979 bij defensie. Bij de AIVD volgt hij Gerard Bouman op, die in mei is benoemd tot korpschef van de nationale politie. Bertholee was tijdens zijn loopbaan bij de landmacht onder meer plaatsvervangend commandant en chef-staf van de NAVO-missie ISAF in Kabul en commandant van de Nederlandse troepen in Kosovo. (NRC)

Marco Pastors wil geen lijsttrekker meer zijn

Rotterdam. Marco Pastors, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, wil geen lijsttrekker meer zijn bij de volgende verkiezingen in zijn stad. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een interview met de lokale zender RTV Rijnmond. (NRC)