Jackson: laat me slapen

Dr. Conrad Murray remains expressionless next to his attorney J. Michael Flanagan (L) after the jury returned with a guilty verdict in his involuntary manslaughter trial in Los Angeles November 7, 2011. Murray was found guilty on Monday of involuntary manslaughter in the pop star's death. REUTERS/Al Seib/Pool (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW ENTERTAINMENT) REUTERS

De dokter van Michael JacksonNed. 3, 20.45-21.40 uur

Nee, dokter Conrad Murray heeft Michael Jackson geen overdosis gegeven. Murray was juist de enige vriend die de popzanger had, hij probeerde hem juist van de medicijnen af te krijgen. Dat zegt de arts in de nieuwe documentaire Michael Jackson and the Doctor: A fatal relationship van Tom Roberts.

De vijftigjarige Jackson zat aan de grond, een reeks grote concerten, This is It, moest hem weer aan de top helpen. Maar daarvoor moest hij wel slapen. En dat ging niet. Volgens Murray smeekte Jackson hem op 25 juni 2009 om propofol, een narcosemiddel dat hij als slaapmiddel gebruikte. Om van het urenlange gesmeek af te zijn, gaf Murray de zanger die nacht 25 miligram, een klein beetje, net genoeg voor tien minuten narcose. Jackson heeft zelf stiekem veel meer bij gespoten. Zegt Murray. Die ochtend stierf Jackson aan een overdosis.

Vorige maand is de arts schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag, op 29 november volgt de veroordeling. Tussendoor verschijnt deze documentaire met de medewerking van Murray. We volgende arts rond het strafproces, we zien zijn advocaten thuis ruziën. Dat de film Murrays kant kiest, helpt niet: na het zien denk je nog steeds dat hij het heeft gedaan. Wat daarbij ook niet helpt is dat Murray zo ongunstig overkomt, met zijn pokerface en hese mompelstem.

Ondertussen krijgen we een pijnlijk inkijkje in Jacksons leven: zijn slaapkamer waar niemand mocht komen en die dus ook niet werd schoongemaakt. Een vieze wc, babyfoto’s uit luierreclames. Jackson sliep met een pop en hij plaste in zijn bed. Het verwaarloosde wonderkind van 50 had een nanny nodig om hem in slaap te wiegen, maar hij kreeg een slordige dokter en de eeuwige slaap.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken