Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf.

Christenen op links

Gereformeerden in de politiek, zijn dat niet de erfgenamen van anti-revolutionair en socialistenvreter Abraham Kuyper? Sinds deze week niet meer. Bij een debat over ruimtelijke ordening bleek SP’er Paulus Jansen zelfs het woord te voeren namens de ChristenUnie. Fractievoorzitter Arie Slob had andere verplichtingen en vroeg... juist, een socialist. Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis.

Elbert Dijkgraaf, Kamerlid van de eveneens gereformeerde SGP, veerde even op uit zijn stoel toen hij het doorhad. Had zijn gereformeerde collega hem niet gewoon kunnen vragen? Want zondigen doet iedereen, maar als je het kunt voorkomen? Zuinigjes: „Het mag, hè?”

Met de toenemende animositeit tussen beide partijen, ChristenUnie en SGP, heeft dit niets te maken, bezweert Slob. SP’er Jansen is gewoon een van de beste Kamerleden.

Maar de SGP zit het allemaal niet lekker. Al bleek daar tijdens het debat weinig van; toen Jansen een stevige hoestbui kreeg, was het Dijkgraaf die hem de helpende hand bood met een keelpastille. Wil de SGP ook vriendjes worden met de SP? „Nee, nee”, zegt Dijkgraaf, „dat is het niet.” Dijkgraafs kritiek richt zich op zijn mannenbroeders. „Als je een onderwerp echt belangrijk vindt, dan kom je gewoon zelf naar het debat.” (OV)

Parlement? Hoezo?

Het staat in de krant, dus we praten er verder niet over. Zo gaat het tegenwoordig, legde VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen uit aan PvdA’er Martijn van Dam. De kwestie: de VVD vindt dat Nederlanders hun nationaliteit niet moeten afstaan als ze een tweede nationaliteit erbij nemen. Dit inzicht had ze niet in de Tweede Kamer gepresenteerd, toch een logische plek voor een volksvertegenwoordiger, maar in de Telegraaf. Van Dam wilde toch een toelichting, in het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken.

Van Nieuwenhuizen vond dat onnodig: „De heer Van Dam heeft het VVD-standpunt in de krant kunnen lezen.” Terwijl Van Dam dit juist wilde bespreken, omdat de VVD afwijkt van kabinetsvoornemens om het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit terug te dringen. Licht dus, tussen een regeringsfractie en de regering. Daar wilde Van Dam graag over debatteren, en wel in het parlement.

Opeens vond VVD’er Van Nieuwenhuizen dat wat ver gaan. Wetgeving moet wel „ordentelijk” verlopen. Eérst moest het kabinet zijn mening geven. Ordentelijk, dat betekent dus: eerst de Telegraaf, dan het kabinet. Het debat in het parlement kan wel worden overgeslagen. (DS)

Bijdragen: Derk Stokmans, Oscar Vermeer