Intuïtief design

Ontwerper Bertjan Pot is op zoek naar het ultieme masker.

Normaal ontwerpt hij stoelen, tafels en lampen. Bekend zijn bijvoorbeeld zijn lamp Random Light voor Moooi en de ragdunne houten Slim Table voor Arco. Nu zit Bertjan Pot achter de huishoudnaaimachine en maakt hij maskers. „Het is een geweldige afwisseling op m’n andere werk. Dit kan ik helemaal zelf maken en het is lekker snel klaar. Voordat een meubel in productie is bij een fabrikant, ben je minstens een half jaar onderweg.”

Het ziet er uit als een onschuldig tijdverdrijf en hij heeft zichtbaar plezier gehad bij het maken. Experimenten met materiaal en technieken horen tot de dagelijkse ontwerppraktijk van Pot, het is doorgaans het startpunt van zijn werk. „Het leukste is toch altijd om te onderzoeken hoe dingen gemaakt worden en hoe het eventueel ook anders kan. Ik begon met dit gekleurde koord te werken, gewoon omdat ik er nog veel van had liggen: overgebleven van een vorig project, de Big String Sofa. In eerste instantie wilde ik een tapijt maken, maar bij een cirkel van 30 centimeter ging het alle kanten op en werd het een bolle vorm. Toen ontstond het masker-idee.” Met een gewone zig-zag-steek wordt het koord laag voor laag aan elkaar gestikt. „Het gaat over kleur en vorm en over structuur, textuur, dessin, alles in één ding.”

Het gebruik van felle kleuren in extreme combinaties is voor hem niet nieuw. „Ik ben al langer bezig om intuïtiever en directer met kleur te werken. Niet alles van tevoren beredeneren, maar er vrij mee omgaan.”

Door te variëren wil Pot tot het ultieme masker komen, zijn persoonlijke variatie op een eeuwenoud thema. Pot heeft zich verdiept in het gebruik van maskers in culturen uit de hele wereld. Hij wil voorkomen dat zijn maskers te veel lijken op bestaande. „Zo gauw ik dat merk gooi ik het ding weg en begin ik opnieuw.”

Wat hem betreft zijn het allemaal studies, proefjes met een techniek waar hij veel potentie in ziet. „Op een vrije manier een bruisend ding maken, daar gaat het mij om.”

In korte tijd heeft Pot tientallen maskers gemaakt en zijn productie is nog in volle gang. Ondanks het feit dat hij er geen pretenties mee heeft, hingen zijn maskers al in musea en zijn ze nu onderdeel van een expositie in Rotterdam, Face Value. Deze tentoonstelling werd afgelopen week geopend en toont niet het ‘reguliere’ werk van Bertjan Pot en drie andere ontwerpers, maar juist de experimenten die daaraan vooraf gaan.

Face Value, t/m 8 januari 2012 in Tent Witte de Withstraat 50, Rotterdam tel: 010-4135498 di-zo 11.00-18.00 uur tentrotterdam.nl

    • Marianne van Dodewaard