'In het begin moet je keihard werken'

Pascal Ontijd (30) werkte als brand manager bij Heineken toen hij besloot over te stappen naar particulier autoverhuurbedrijf SnappCar. Hier werkt hij tachtig uur per week en hij krijgt er (nog) niet voor betaald. „Geld betekent helemaal niks.”

Carrière

„Na een paar jaar bij DSM en Heineken te hebben gewerkt ben ik in juni overgestapt naar SnappCar. In het begin moesten mijn vrienden en familie even aan dat idee wennen. Als ik nog vijf jaar bij Heineken was gebleven had ik waarschijnlijk héél veel verdiend en een dikke auto onder mijn achterste gehad. Dit was niet zozeer een stap terug, maar wel een onzekere stap. SnappCar is een nieuw bedrijf dat mensen over de drempel wil helpen om hun eigen auto te verhuren of om andermans auto te huren.”

Delen

„Auto’s delen heeft iets idealistisch. Dat spreekt mij wel aan, maar het was niet de reden om naar SnappCar te gaan. Ik vind het prachtig dat het een nieuw bedrijf is. Je kunt het merk helemaal vanaf nul opbouwen. Mijn compagnons, Jorg [Kop] en Victor [van Tol], hebben in januari een businessplan geschreven. Toen ik me in juni bij hen aansloot was er nog niet eens een naam. Ik houd me bezig met de marketing: welke boodschap willen we naar buiten brengen? Dat is dat mensen door te delen geld kunnen verdienen. De milieuvoordelen zijn een neveneffect.”

Eigen baas

„Ik heb altijd de behoefte gehad om mijn eigen ding te doen. De mogelijkheid te hebben om iets te bedenken en het vervolgens neer te zetten zoals jij denkt dat goed is. Bij SnappCar zit ik 100 procent lekker in mijn vel. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Mijn overstap was een bijzondere, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Een jaar eerder had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Het heeft met volwassenheid te maken, denk ik. Dat je van jezelf weet: ik kan dit en ik durf deze verantwoordelijkheid te nemen.”

Leermomenten

„Ik ervaar nu hoe het is om te doen wat je echt leuk vindt. Dat er geen enkele vorm van frustratie is. Of irritatie. Het is waar wat ze zeggen: als je doet wat je graag wil doen, dan voel je je on top of everything. Daar krijg je energie van.”

Bezit

„Voor mij is bezit niet belangrijk. Ik vind gadgets leuk, maar je hebt ze niet nodig. Een auto is voor mij functioneel. Mijn grootste bezit? Mijn vriendin is geen bezit, dus ik vrees toch dat het mijn auto is. Een Peugeot 106.”

Geld

„Geld is handig. Maar waardering vind ik veel belangrijker. Op dit moment heb ik geen inkomen. Het is de bedoeling dat we onszelf vanaf januari een management fee gaan uitkeren. Maar dat kan ook wat later worden. Tot die tijd geef ik minder uit. Vroeger ging ik minstens twee keer per week uit eten en zeker eens in de week op stap. Dat was een gigantische kostenpost. Nu heb ik daar sowieso geen tijd meer voor. Verder koop ik minder leuke dingen voor mezelf, zoals gadgets en kleding. Gelukkig heb ik een klein beetje gespaard. En ik heb de mazzel dat mijn vriendin een goede baan heeft.”

Balans tussen werk en privé

„Veel mensen vragen of ik niet te hard werk. Maar ze begrijpen het wel. In het beginstadium van een bedrijf moet je keihard werken. Gelukkig steunt mijn vriendin mij volledig. Ik werk zeventig of tachtig uur per week. Zondag is voor mij een normale werkdag van acht uur, dan zit ik op kantoor. Doordeweeks werk ik tot een uur of zeven, half acht. Dan ga ik even tennissen of hardlopen en kruip ik thuis weer achter m’n computer. Kinderen heb ik nog niet, daar wachten we nog maar even mee. Anders is papa nooit thuis.”

Barbara Rijlaarsdam

    • Barbara Rijlaarsdam