Hij : 'We eten onze eigen groente'

Lotte Middelkoop en Joris Koot zijn bijna tien jaar samen. Na een langdurige LAT-relatie wonen ze sinds twee jaar in één huis. Ze leven van zijn salaris en sparen het hare. „Ik hoef geen eigen geld.”

Joris Koot (29), docent biologie op een middelbare school en op projectbasis op een hogeschool:

„Het is de dynamiek van de groep die mijn baan zo leuk maakt. Ik vind het mooi om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling. En ik verdien er genoeg mee. We kunnen er héél goed van leven. Lotte en ik doen waar we zin in hebben, maar toevallig is dat een goedkope levensstijl. Alles in ons huis is tweedehands of zelfgemaakt. We eten onze eigen groente en houden sinds kort ook bijen. Natuurlijk, als ik een halve dag extra werk verdien ik genoeg om zoveel groenten te kopen als ik wil. Maar ik word gewoon vrolijk als ik met mijn handen in de aarde wroet.

„Ik ben nu mijn bakbrommer aan het opknappen: een bakfiets, maar dan met een motor. Daar gaat een hoop geld in zitten, nu al zo’n 700 euro. Een andere dure hobby is kitesurfen. Een vlieger kost nieuw 1.200 euro en je hebt er drie nodig. Laatst vloog ik in het prikkeldraad, met Lottes vlieger, en was alles aan gort. Lotte baalde daar wel van. Ze vindt nu dat ik eerst wat oude vliegers moet verkopen en daarna pas goeie tweedehandsexemplaren kan aanschaffen. Zou ik in één keer drie nieuwe vliegers kopen, dan zou ze wel teleurgesteld in me zijn. Die wetenschap weerhoudt me ervan dat te doen.

„Al mijn salaris komt op onze lopende rekening, en de inkomsten van Lotte zetten we op onze spaarrekening. Het voelt niet alsof we van mijn geld leven. We hebben er wel over gesproken: Lotte zit in een sector waar eenderde van de mensen nu zonder baan zit. Voor jezelf beginnen is dus een risico. Maar ik heb nooit het gevoel gehad: ik verdien meer, dus moet ik mijn bakbrommer met goud kunnen bekleden.”

    • Anne Dohmen