Grote brand in bedrijfspand Zaandam

Bij een voormalig distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam woedt een grote brand. De vlammen worden door de brandweer bestreden vanaf de buitenkant van het, volgens persbureau Novum, behoorlijk grote pand.

Update 20.30 uur: De brand is inmiddels weer opgelaaid, nadat het dak instortte. De verwachting is dat de brandweer nog zeker de hele nacht bezig is met blussen, meldt een woordvoerder van de gemeente aan persbureau Novum. De Russisch sprekende man die is aangehouden blijkt een 35-jarige Let te zijn.

Een man uit Letland kwam halverwege de middag uit het pand zetten met ademhalingsproblemen. Wat hij in het gebouw deed wordt onderzocht. De politie sluit brandstichting niet uit, maar nog onbekend of de Let er iets mee te maken heeft. Hij is wel aangehouden en als verdachte gekenmerkt.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

In het pand aan de Vredeweg bevinden zich verschillende bedrijven die zich richten op op- en overslag. Er komt veel rook vrij bij de brand en mensen in de buurt wordt aangeraden ramen en deuren gesloten te houden. Er zijn geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen en de brandweer verwacht niet dat er asbest in het pand zit.

Twee afritten van de A8 zijn afgesloten, diverse lokale wegen zijn dicht en een buslijn van Connexxion wordt omgeleid. Hoe lang de afsluitingen duren is niet duidelijk.

    • Peter van der Ploeg