Grenzen blijven definitief dicht

Het kabinet houdt tot 2014 de grenzen gesloten voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Dat heeft minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken gistermiddag bekendgemaakt. Roemenen en Bulgaren kunnen hier alleen werken als bedrijven aantonen geen ander personeel te kunnen vinden, in Nederland of in de overige 25 landen van de Europese Unie (EU). Kunnen bedrijven dat aantonen, dan krijgen Roemenen en Bulgaren een Tewerkstellingsvergunning van uitkeringsinstituut UWV. Kamp wil die vergunningen in 2012 tot nul reduceren, zo zei hij eerder in de Tweede Kamer.

Het kabinet sprak al in het regeerakkoord af de grenzen tot 2014 dicht te houden, maar moet dit voornemen voor het einde van dit jaar officieel melden bij de Europese Commissie. In 2005 is door de EU afgesproken dat lidstaten tot 2014 de toegang tot hun arbeidsmarkten mogen beperken voor Roemenen en Bulgaren. Van 2012 tot 2014 mag dat alleen „bij een ernstige verstoring” van de arbeidsmarkt en na kennisgeving aan de Commissie. Volgens Kamp is er ernstige verstoring door de oplopende werkloosheid en de dreigende recessie. Kamp: „Er staan een half miljoen mensen aan de kant met een uitkering.” Vorige week onderschreef een meerderheid in de Tweede Kamer de conclusie van de commissie Lessen uit recente arbeidsmigratie dat Nederland niet klaar is voor een nieuwe stroom arbeidsmigranten.