'Glocalisering' biedt hoop in bange tijden

Decoupling is een nieuw prevelement van de orakels die voorspellingen doen over de wereldeconomie. Met die ‘ontkoppeling’ doelen zij op het fenomeen dat de opkomende markten steeds minder afhankelijk worden van de kwakkelende oude centra, de VS en Europa. Parallel daaraan voltrekt zich een ‘glocalisering’, die hoop biedt voor particuliere beleggers in het huidige sombere beursklimaat. Grootschalig fondsbeleggen in aandelen en obligaties is en blijft een wereldwijde activiteit. Maar er komen steeds meer fondsenhuizen die hun succes lijken te danken aan sterke wortels in een lokale taal en cultuur. Bijna twee maanden geleden ging het op deze plek over Skagen, dat opereert vanuit Stavanger, een Noorse havenstad met aanzienlijk minder inwoners dan Eindhoven. Skagen opende toen een kantoor in Amsterdam.

Dinsdag hield het Franse Carmignac een presentatie in het hoofdstedelijke Amstelhotel. Edouard Carmignac, die het huis in 1989 stichtte, is nog altijd de baas, als CEO en eigenaar van 70 procent van het aandelenkapitaal. De overige 30 procent is in handen van zijn personeel. „Carmignac kan niet worden overgenomen”, zegt Didier Saint-Georges, lid van het Investment Committee. „Dat waarborgt onze onafhankelijkheid, voor onszelf en voor onze klanten.”

Met 45 miljard euro aan beheerd vermogen is Carmignac uitgegroeid tot een van de grootste fondsenhuizen van Europa. Toch bleef het hoofdkantoor in Parijs en de voertaal binnen het concern Frans, in weerwil van de Angelsaksische overmacht in de haute finance. Frankrijk wordt vaak gewantrouwd vanwege de sterke verwevenheid tussen staat en grote bedrijven, die leidt tot politisering en marktvervalsing. Maar desondanks, of misschien wel juist daardoor, telt het land ook vele ondernemers die hun eigen koers varen. Zie Carrefour, Canal Plus – en Carmignac.

Net als Skagen hanteert Carmignac een dwarse aanpak en een verre beleggingshorizon – minimaal drie jaar. „Wij denken dat de tijd is gekomen om uw geld in de opkomende markten te laten werken”, zegt Simon Pickard, Carmignacs hoogste man voor aandelen in die regio’s en een Brit – Franse wortels leiden niet noodzakelijk tot Frans chauvinisme. Pickard en de zijnen zien de komende jaren een sterke binnenlandse groei, die landen als India, China en Brazilië inderdaad zal ‘ontkoppelen’ van de VS en Europa. Daarom zetten zij vooral in op consumentenaandelen. Carmignac Emergents (large caps) en Emerging Discovery (mid en small caps) lieten de MSCI Emerging Markets-index de laatste drie jaar ver achter zich, zowel in rendement als in risico – een zeldzame combinatie. De vrucht van grondige research binnen een hecht team, denkt Pickard. „In Parijs werken wij in één grote ruimte. Mijn naaste medewerkers zitten hooguit vijf meter van mij vandaan.”

Joost Ramaer

    • Joost Ramaer