Facebook: we weten gewoon niet beter

Voor een bedrijf met 800 miljoen klanten is het hoofdkantoor van Facebook in Palo Alto Een krappe lobby met één bankje, een chaotische verzameling bureaus met 30 inch schermen vol code, wat helium opblaasbeesten aan het plafond.

Een beetje tech-bedrijf verstrekt gratis Dr.Pepper, zo ook Facebook.

Voor een webdienst met 800 miljoen gebruikers is het hoofdkantoor van Facebook in Palo Alto de bescheidenheid zelve. Een krappe lobby met één bankje, een chaotische verzameling bureaus met 30 inch-schermen vol code, wat helium opblaasbeesten aan het plafond. Binnen staren Facebook-medewerkers onderuit gezakt in lounge-stoelen naar hun laptop - het lijkt meer op een studentenhuis op zondagochtend in plaats van een ‘leger van hackers’.

Maar dat is het informele imago dat Facebook koestert: zo haal je in Silicon Valley, vlak bij de Stanford universiteit, de talentvolle mensen binnen. Facebook beoogt de toekomst van het internet te zijn en wil ruim 800 miljoen leden nog meer met elkaar laten delen.

Maar dat gaat niet vlekkeloos. De productintroducties gaan vaak gepaard met klachten van gebruikers en aanvaringen met privacy-organisaties: “Dat we fouten maken is onvermijdelijk. We zijn niet arrogant, we weten gewoon niet beter”, zegt Andrew ‘Boz’ Bosworth, hoofdprogrammeur van Facebook.

Lees het verhaal in de zaterdag-editie van NRC Handelsblad. (alleen abonnees)

De entree van Facebook. Op de deur staat 'Hack' geschreven, zoals je dat woord overal in het pand vindt.De entree van Facebook. Op de deur staat 'Hack' geschreven, zoals je dat woord overal in het pand vindt.

Geen afgescheiden kantoortjes maar rijen met 30 inch schermen. Mark Zuckerberg heeft ook gewoon een bureautje op de 'zaal'.Geen afgescheiden kantoortjes maar rijen met 30 inch schermen. Mark Zuckerberg heeft ook gewoon een bureautje op de 'zaal'.

Middenin het pand een meer relaxte werkplek met luie stoelenMiddenin het pand een meer relaxte werkplek met luie stoelen

's Middags is het rustig bij Facebook, zeker rond lunchtijd (gratis). 's Middags is het rustig bij Facebook, zeker rond lunchtijd (gratis).

De Facebook Wall, de fysieke variant op het bekende prikbord van het Facebook-profielDe Facebook Wall, de fysieke variant op het bekende prikbord van het Facebook-profiel

De hackersgeest waart rond bij Facebook. Hacken is synoniem voor de snelle, originele oplossing. Dit leger van hackers zoekt altijd nieuwe 'ninja's'.De hackersgeest waart rond bij Facebook. Hacken is synoniem voor de snelle, originele oplossing. Dit leger van hackers zoekt altijd nieuwe 'ninja's'.

Heel relaxte werkplekken, onder de woorden Hope en QualityHeel relaxte werkplekken, onder de woorden Hope en Quality

Facebook medewerkers mogen zelf kiezen of ze liever met een Mac of een pc werken. De sticker is niet standaard. Facebook medewerkers mogen zelf kiezen of ze liever met een Mac of een pc werken. De sticker is niet standaard.

Een hardboard entreebord met 'Hack' herinnert de Facebook-medewerkers waar het hier om draait: snel en slim programmeren.Een hardboard entreebord met 'Hack' herinnert de Facebook-medewerkers waar het hier om draait: snel en slim programmeren.

Facebooks to do list: Pizza kopen, web sociaal maken, feest vieren en daarna alles repareren. Facebooks to do list: Pizza kopen, web sociaal maken, feest vieren en daarna alles repareren.

Doorhalen is het devies: every day feels like a week.Doorhalen is het devies: every day feels like a week.