Droevig meisje valt voor zachtaardige spion

CHUCK -- "Chuck vs. The Truth" Episode 107 -- Pictured: (l-r) Zachary Levi as Chuck Bartowski, Yvonne Strahovski as Sarah Walker -- NBC Photo: Carin Baer
CHUCK -- "Chuck vs. The Truth" Episode 107 -- Pictured: (l-r) Zachary Levi as Chuck Bartowski, Yvonne Strahovski as Sarah Walker -- NBC Photo: Carin Baer © NBC Universal, Inc.

ChuckSeizoen 319 afleveringen van 41 minuten€ 29,99

Stel dat een van de nerds van The Big Bang Theory zou veranderen in een spion. Dat moet wel onzin opleveren, maar de zelfbewuste comedy Chuck laat zien dat het kan.

Hoofdpersoon van Chuck is Chuck Bartowski, die werkt in de Buy More, een soort Media Markt, met zijn vriend Morgan en andere kansarme verkopers. Zijn studie heeft Chuck niet afgemaakt en nu heeft hij dit baantje, in afwachting van de ambitie om iets anders te gaan doen. Door een ontmoeting met een oude vriend krijgt hij per ongeluk een geavanceerd dataprogramma van de CIA, de Intersect, in zijn brein gedownload, terwijl het origineel wordt vernietigd. Een spion is geboren.

Met de flitsen van inzicht die Chuck heeft als hij criminelen ontmoet, is hij een kostbaar wapen. Dus wordt hij beschermd door twee echte spionnen, Sarah Walker en John Casey. Sarah is een beeldschone blondine, Casey een ruwe bonk. Als cover speelt Sarah zijn vriendinnetje. Maar de knullige Chuck vertedert haar echt.

Met elke aflevering een schurk die moet worden uitgeschakeld door het trio is Chuck een ironische actieserie, met een dikke knipoog naar de Bond-films. Maar het hart van het verhaal is de gestage toenadering tussen Chuck en Sarah. De acteurs Zachary Levi en Yvonne Strahovski hebben een goede chemie. Levi is technisch gezien geen lelijke man. Pas als hij gaat praten, of zijn wenkbrauwen of mond beweegt, krijgt hij iets oenigs over zich. Strahovsky’s mondhoeken wijzen van nature naar beneden. Haar Oostblok-look maakt haar bekommering om Chuck invoelbaar.

In seizoen 3 wordt de formule opgefrist. De liefde stuit op Chucks verlangen een echte spion te worden. Hij krijgt een andere vriendin, terwijl een nieuwe collega in het CIA-team, Shaw, op Sarah valt. Chuck wordt koelbloediger in zijn optreden, en meedogenlozer. Sarah ziet de echte, lieve Chuck langzaam verdwijnen, zegt ze, mooi treurig.

Het is kinderlijk plezier dat Chuck biedt, maar de combinatie van lichtvoetig amusement, actieparodie en relatiedrama is goed uitgebalanceerd. De spot is zachtaardig, maar puntig. Het is grappig dat Shaw een Tom Cruise-lookalike is, die net als Cruise in Mission Impossible aan een touw afdalend een kostbaar object uit een zwaar bewaakte zaal moet roven. Bij Shaw laten de schroeven los waaraan het touw hangt. Ook geestig is dat de grijze Paulie uit de Sopranos die rol nog eens oppakt om een dwaze boef te spelen.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard