Dode bij onrust op en rond Tahrir-plein Kaïro - ook dode in Alexandrië

A protester waves an Egyptian flag near a police vehicle set on fire during clashes between protesters and security forces at Tahrir Square in Cairo November 19, 2011. Clashes erupted between riot police and protesters in Cairo's Tahrir square on Saturday after police dispersed a sit-in by demonstrators demanding the ruling military transfer power swiftly to a civilian government. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
A protester waves an Egyptian flag near a police vehicle set on fire during clashes between protesters and security forces at Tahrir Square in Cairo November 19, 2011. Clashes erupted between riot police and protesters in Cairo's Tahrir square on Saturday after police dispersed a sit-in by demonstrators demanding the ruling military transfer power swiftly to a civilian government. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Een demonstrant zwaait de Egyptische vlag naast een brandend politievoertuig. Foto Asmaa Waguih / Reuters

Bij de onlusten tussen demonstranten en oproerpolitie op en rond het Tahrir-plein in Kaïro is één dode gevallen. Er vielen volgens het Egyptische ministerie van Gezondheid vandaag en gisteren 676 gewonden.

Update 00.12 uur: Volgens een verslaggever van Al Jazeera is ook in Alexandrië een dode gevallen bij demonstraties.

Update 23.10 uur: Volgens de Egyptische staatstelevisie zijn in Alexandrië zo’n 1500 demonstranten op de been, hoewel andere bronnen melden dat het er een stuk meer zijn. Ook in Suez zouden mensen aan het demonstreren zijn. Dit meldt een journalist van Al Jazeera:

Twitter avatar adamakary Adam Makary state tv reporter in #alexandria saying at least 1,500 people protesting there, other sources there telling me much more

Veiligheidstroepen sloegen vanmorgen een sit-in uiteen, die werd georganiseerd om doden en gewonden te herdenken die vielen tijdens de revolutie die het einde van het bewind van Hosni Mubarak in februari betekende. Afgelopen nacht sliepen zo’n honderd mensen in tentjes op het plein, nadat er gisterenavond zo’n 50.000 mensen samenkwamen.

Volgende week zondag zijn de eerste democratische verkiezingen in de geschiedenis van het land.

Twitter avatar ErinMCunningham Erin Cunningham I just saw a man with half of his face shot off, brains coming out. Friends were carting him out of #tahrir. This is going to be ugly.

Beelden van vanavond van het Tahrir-plein:


Bekijk meer video’s vanaf Tahrir-plein van vandaag.

Volgens persbureau Reuters is de omgekomen demonstrant Ahmed Mahmoud, een 23-jarige jongen die in het ziekenhuis is overleden aan een schotwond. Vanuit Egypte komen veel berichten van mensen die gewond raakten door rubberkogels en traangas. Mensenrechtenactivisten hebben het optreden van de politie veroordeeld.

Ondanks die berichten ontkent het ministerie van Binnenlandse Zaken in Egypte via Facebook dat er kogels zijn gebruikt, ook geen rubberkogels:

“Tijdens de gebeurtenissen op het Tahrir-plein vandaag, 19 november, heeft de politie geen gebruik gemaakt van vuurwapens, niet met scherp en niet met rubberkogels. De troepen hebben de relschoppers met progressieve middelen behandeld, volgens de wet. Er is gebruik gemaakt van traangas om relschoppers uiteen te drijven nadat ze inbreuk maakten op openbare en particuliere eigendommen, en onschuldige mensen terroriseerden.”

Twitter avatar ErinMCunningham Erin Cunningham Speaking to many Salafis in #Tahrir who came out after the protestors (many liberals) were tear-gassed. Solidarity to protest military rule.
Twitter avatar TamerELG Tamer El-Ghobashy Police are attempting to move in on #Tahrir from southside, Garden City direction. Protestors calling for reinforcements with rocks.

Een verslag van de NOS: