Cruijff: Van Gaal kan van Ajax geen Europese topclub maken

Foto NRC / Bas Czerwinski

Johan Cruijff vindt dat Louis van Gaal niet de capaciteiten heeft om Ajax er weer bovenop te helpen. Het clubicoon zei dat gisteravond bij Pauw & Witteman.

Cruijff zei niet te denken “dat Louis van Ajax weer een Europese topclub kan maken.” Hij legde ook uit waarom:

“Hij heeft nooit in de echte top gespeeld. Hij is leraar geweest en dus automatisch anders opgeleid. Op dit hebben we spelers nodig die wel de voetbalintelligentie hebben om het over te nemen.”

De oud-topvoetballer vindt Van Gaal, die woensdag werd aangesteld als algemeen directeur, niet de juiste man op de juiste plaats. Er is juist behoefte aan drastische veranderingen, stelt Cruijff:

“Ajax zit al vijftien jaar in hetzelfde stramien. De club heeft alleen toekomst als de jeugdopleiding verbetert. Met vijftien topvoetballers bij de jeugdafdeling valt daar veel winst te behalen.”

Cruijff vindt het onbegrijpelijk dat Van Gaal al heeft getekend bij Ajax. “Het lijkt me toch dat je voordat je tekent eerst met de mensen gaat praten die het technisch hart van de club vormen.”

Cruijff liet in het midden of hij aanblijft als commissaris. Aanvankelijk zei hij van wel. “Voorlopig blijf ik zeker zitten. Want je moet er in blijven om nu eenmaal wat te vertellen te hebben in een beursgenoteerd bedrijf.” Later zei hij de kans op een samenwerking met Van Gaal ‘klein te achten’. “We hebben een totaal verschillende manier van denken.”

Bekijk hieronder de uitzending van Pauw en Witteman van gisteravond terug, waarin Cruijff de enige gast was:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

    • Pim van den Dool