binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Dit keer bij de weduwen van Anton Heyboer.

None
foto: thijs wolzak

Huis Het huis van de vier weduwen van de in 2005 overleden schilder Anton Heyboer bestaat uit verschillende bouwsels. Het begon met een stenen stal, daar kwam een oude winkelruimte bij en Anton Heyboer timmerde zelf nog wat. Het geheel is verbonden met dakjes. De vier vrouwen, Maria (vooraan), Lotti (blauwe sjaal), Marike (links achteraan) en Joke (met petje) hebben elk hun eigen ruimte en eigen stijl. De kamer op de foto is van Maria. Daar komen de vrouwen elke ochtend samen om „te vergaderen”. „Tot een uur of tien bespreken we serieuze dingen, zoals de aankomende tentoonstelling in Amersfoort, of we vertellen gekke dingen”, zeggen ze gevieren; het gesprek staat op de speaker. Ze maken dan ook het ontbijt voor Maria, die dat zelf moeilijk kan omdat ze door een hersenbloeding aan de linkerkant verlamd is geraakt. Daarna pakt iedereen zijn eigen taken op: website bijhouden, boekhouding en langs collectioneurs om werk te verzamelen. „We wonen al meer dan veertig jaar samen, we zijn een goed team.” Vrouw nummer vijf, Petra, woont aan de overkant en beheert de galerie.

Interieurstijl De oude meubels die Anton Heyboer een jaar of twintig geleden op de kop tikte, heeft Maria geverfd in roze, blauw en groen. Zie bijvoorbeeld de stoelen achterin. In het kruis (tegen de achterwand) zit een portret van haar. Eronder hangt een portret van Anton. De vrouwen missen hem heel erg, zeggen ze. „Maar hij is gelukkig nog zo aanwezig hier.” Ook bij de telefoon staat een foto van hem. Maria heeft er een altaartje van gemaakt, met een geluksmolen, boeddhistisch belletje en vogelgeluiden. Elke ochtend begroet ze hem met een ritueel.

Bij brand meenemen „Elkaar. We slepen Maria mee en de honden.” Maria heeft twee honden (Texas staat op de foto), Marike ook en Joke één.

Van Ikea „Bedden, matrassen, en krukjes.”

Opvallend De vier hebben onlangs de Anton Heyboer Foundation opgezet. Vanaf 9 december in een overzichtstentoonstelling te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

    • Thijs Wolzak