Amy Winehouse en Feng Shui

Gisteren een bijdrage van collega Ronald Hoeben over Paul Bocuse die een kip hypnotiseert voordat deze tot drie sterren-gerecht zou worden gepromoveerd. Dat deed mij denken aan de eveneens wat andere minder conventionele inspanningen om vloeibare waar naar een hoger plan te tillen.

Zo is enige tijd geleden in Japan ontdekt dat soja sneller gist als er tijdens het maken ervan Bach, Mozart of Beethoven wordt gedraaid. Als de geluidsboxen op de vergistingstanks worden gericht, wordt het productieproces met tien procent ingekort. Dat scheelt natuurlijk in de energierekening, de CO2 uitstoot en wat al dies meer zij, maar minstens even belangrijk is dat het bruine sap er bovendien lekkerder door schijnt te gaan smaken.

De wijnwereld blijft niet achter. Neem bijvoorbeeld de Chileense producent Montes. Deze laat druivensap tot wijn worden onder de klanken van kloosterliederen. In een volledig feng shui ingerichte kelder, dat spreekt. Ook de uiteindelijke gebruiker zelf schijnt zich overigens ook beter te voelen als deze de de vloeibare waar krijgt aangeboden wanneer deze voorzien is van de correcte portie cultuur.

Volgens het al eerder genoemde Montes resulteert het luisteren van de juiste muziek bij wijn in meer genot. Op verzoek van de Chilenen heeft de Universiteit van Edinburgh daar onderzoek verricht. Aldus werd in Schotland ontdekt dat Montes cabernet sauvignon het beste smaakt bij All Along The Watchtower (Jimi Hendrix), hun chardonnay bij Spinning Around (Kylie Minogue), de syrah bij Nessun Dorma (Pavarotti) en de merlot bij Easy (Lionel Ritchie).

Het wijnbedrijf overweegt nu zelfs om een muziekadvies op het achteretiket zetten. Behalve ‘serveer deze wijn bij stoofschotels, biefstuk en wild’ moet u er dus niet van opkijken dat er eerdaags een playlist op afgedrukt wordt. Maar ofschoon toepasselijk qua nomen est omen: Amy Winehouse zal er waarschijnlijk niet opstaan.

    • Harold Hamersma