Áls Saleh opstapt, wordt Jemen overgedragen aan het leger

Yemen's President Ali Abdullah Saleh (C) listens a Republican Guards officer during a visit to a Republican Guards brigade near Sanaa November 19, 2011. REUTERS/Yemen Army/Handout (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Yemen's President Ali Abdullah Saleh (C) listens a Republican Guards officer during a visit to a Republican Guards brigade near Sanaa November 19, 2011. REUTERS/Yemen Army/Handout (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Saleh op bezoek bij de Republikeinse Garde, niet ver van Sanaa. Foto Reuters / Jemenitisch leger

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh zegt dat áls hij opstapt hij het land overdraagt aan het leger - wat wordt geleid door z’n zoon. De oppositie eist al maanden zijn aftreden. Dit meldt persbureau AFP.

Saleh sprak vandaag namens de regering de Republikeinse Garde van het land toe, waar hij volgens persbureau Saba zei dat ze “klaar zijn om offers te maken voor het land,” en dat “jullie [de militairen] er altijd zullen zijn, ook al treden we af.”

De Republikeinse Garde, de elite van het Jemenitische leger, waar Saleh op bezoek was wordt geleid door zijn zoon Ahmed.

Het antiregeringsprotest in Jemen zet zich voort. Deze foto is van gisteren, uit de hoofdstad Sanaa. Foto AFP / Gamal NomanHet antiregeringsprotest in Jemen zet zich voort. Deze foto is van gisteren, uit de hoofdstad Sanaa. Foto AFP / Gamal Noman

Saleh is sinds 1978 aan de macht in Jemen en is de laatste maanden onder zware druk gekomen door hevige demonstraties en internationale druk om af te treden. Het door de Golfstaten bewerkstelligde vredesplan eist dat hij aftreedt. Saleh heeft dat plan verwelkomd, maar blijft vooralsnog zitten waar hij zit.

Maandag wordt de situatie in Jemen besproken in de VN-Veiligheidsraad. Saleh’s onwil om plaats te maken zal onderwerp van het gesprek zijn. Eind oktober werd een resolutie aangenomen waarin de aanvallen van Saleh’s troepen op demonstranten zijn veroordeeld.

Inmiddels zijn enkele honderden demonstranten in Jemen gedood, sinds de antiregeringsprotesten uitbraken in januari.

    • Peter van der Ploeg