Afslachten bijvangst op tonijnschip vastgelegd

Greenpeace heeft een video gepubliceerd die is opgenomen aan boord van een schip dat op tonijn vist. Uit de beelden en de verklaring van de klokkenluider blijkt dat de vissers meegevangen soorten als walvishaaien, roggen en walvissen zonder pardon afslachten.

De beelden zijn opgenomen door een helikopterpiloot aan boord van een tonijnschip dat gebruikt maakt van aggregatietechnieken, een van de meest agressieve manieren om te vissen op de soort die sterk wordt overbevist.

Greenpeace schrijft op haar website dat de helikopterpiloot zelf de beelden bij de organisatie aanbood. Helikopters worden regelmatig gebruikt om tonijn te spotten en om drijvende objecten die tonijn moeten lokken in zee te plaatsen, de ‘visaggregatie-objecten’ (zie een uitlegvideo van Greenpeace)

De piloot filmde zijn belevenissen op de Atlantische Oceaan, maar was zo ontdaan van de praktijken op het schip dat hij besloot de beelden bij Greenpeace af te leveren.

Op de website van Greenpeace:

“This isn’t a one-time occurrence. Scientists estimate that bycatch rates - the waste that’s discarded after the “target” fish are caught can be as high as 10 percent. When you consider how much tuna is caught, that’s a lot of wasted sharks, turtles, rays and even whales.”

De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Via The Guardian.

    • Peter van der Ploeg