achter het stuur

‘Mijn eerste auto was meteen een nieuwe, ik was zo trots als een aap’

Peter Janssen (1951), neemt donderdag afscheid als directeur van RAI Vereniging, de club van auto-importeurs en -fabrikanten.

Wat was uw eerste auto?

„Een Renault 4 van 1973 die ik in dat jaar ook kocht. Mijn eerste auto was meteen een nieuwe, ik was zo trots als een aap. Hij was donkerrood met zwarte skai bekleding. Ik weet zelfs het kenteken nog: 77-AT-06.”

En de droomauto van uw jeugd?

„Dat was het eerste model Ford Mustang convertible. Ik las als kind tijdschriften met prachtige reportages over Amerika. Dan zag ik mijzelf in zo’n open Mustang door Florida rijden.”

Wat rijdt u nu?

„Op weg naar meer vrije tijd – het is mijn laatste werkweek – heb ik een Volvo C70. Dat is coupé en cabriolet in één.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„In twee keer. De eerste keer ging ik voorsorteren voor linksaf en dus geheel links staan. Dat was alleen op de rijbaan die bestemd was voor de tegenliggers. En tja, daar kwam die bus! Daarna ging echt alles fout.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Als er onhandig wordt gemanoeuvreerd is het vaak een vrouw, als er agressief wordt gereden is het meestal een man. Dus vul maar in.”

Wat is het stomste wat u ooit in of met een auto hebt gedaan?

„In 1969 de auto van mijn vader, die ik net mocht gebruiken, na een feestje met een sierlijke boog in de garage parkeren en daarbij de rechter deurpost meenemen. Het ergste was dat ik dat pas de volgende morgen ontdekte.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Geen van beide. Ik vertrek op tijd.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Filevorming op tijden dat je dat niet verwacht. Slecht ingeregelde verkeerslichten vind ik ook storend.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„De drie B’s nog strikter invoeren: Bouwen, Benutten en Beprijzen. Het bouwen van wegen komt nu aardig van de grond, maar het benutten kan nog veel beter. En ik zou willen betalen voor het gebruik van een stuk weg afhankelijk van plaats en tijd. Dan wordt het mijden van files echt beloond.”

    • Guus Peters