Aanvallen Syrische leger gaan door ondanks verlopen ultimatum

In Syrië gaan de demonstraties tegen president Assad iedere dag nog door. Deze foto werd gisteren genomen in Homs. Foto Reuters

Het Syrische leger heeft volgens activisten vanochtend opnieuw aanvallen uitgevoerd op een stad in het noordwesten van het land. Gisteren beloofde Syrië nog het geweld tegen de eigen burgers te stoppen en waarnemers van de Arabische Liga toe te laten.

De aanvallen van vanochtend werden gemeld door de Lokale Coördinatie Comités, een bekend orgaan van Syrische oppositieactivisten. Syrische troepen zouden de noordwestelijke plaats Chezar, in de buurt van de stad Hama, hebben bestookt met “zwaar geschut”. Daarna zouden militairen in Chezar een klopjacht op oppositiefiguren zijn begonnen. Over eventuele slachtoffers bij de bestorming van Chezar is nog niets bekend.


Grotere kaart weergeven

Het regime van president Bashar al-Assad zei gisteren “in principe” bereid te zijn waarnemers van de Arabische Liga in het land toe te laten. Woensdag gaf de Liga aan honderden waarnemers naar Syrië te willen sturen om te helpen het bloedvergieten te beëindigen. De Liga gaf Syrië toen drie dagen de tijd om een einde te maken aan het gebruik van geweld tegen de burgerbevolking.

De Arabische Liga ging vorige week over tot de schorsing van Syrië als lid. Die maatregel werd genomen als reactie op het aanhoudende geweld in Syrië, dat al acht maanden voortduurt en waarbij volgens de Verenigde Naties al zeker 3500 mensen om het leven zijn gekomen. Ook gisteren kwamen volgens activisten weer vijftien burgers, waaronder twee kinderen om het leven, door het vuur van veiligheidstroepen.

    • Pim van den Dool