Wij zijn ons brein

Wij zijn ons brein is kennelijk een pakkende titel voor een boek (boeken, 4-11-11), maar als uitspraak over de mens heeft die even weinig te betekenen als: ‘Wij zijn ons achterwerk’. Wij zijn wezens die anticiperen op onze toekomst, te weten statistisch: het hebben van intelligente nakomelingen die kritiek kunnen hebben op onze voortplanting. Wij kleven vast aan die toekomst en zijn erdoor ontstaan. De hersenen zijn daarbij niet meer – maar ook niet minder – dan hulpmiddelen.

Wat werkelijk bestaat is die toekomst die ons voortbracht als erop anticiperende wezens. De hamvraag van het evolutionisme is dan ook waar die toekomst vandaan komt. Daar moet je een filosoof voor zijn die gebruik maakt van dat brein dat we hebben (en niet zijn).

Ben Hoffschulte, Leuven

    • Ben Hoffschulte Leuven